Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Kurbanlık fiyatları illere göre farklılık gösterecek

Tolga ALCA 09.08.2018 16:12
Kurbanlık fiyatları illere göre farklılık gösterecek

: Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 20 lira 55 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 21 lira 13 kuruş olduğunu, bayram yaklaştıkça bu fiyatın artacağını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu yıl Kurban döneminde hayvan fiyatlarının; illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte, hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişmesi, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 lira arasında olması tahmin edilmektedir” dedi.

İLLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Kurbanlık satışları illere ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Kimi yerlerde canlı kilogram (baskül) veya et (karkas) fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapılıyor. Canlı kilogram veya hayvan fiyatı, büyükbaşta düve, tosun olmasına, küçükbaşta koyun, keçi olmasına, canlı kilo ağırlıklarına ve illere göre büyük farklılıklar arz ediyor. Bayram yaklaştıkça, gerçekleşecek taleple bu fiyatlar değişecek.

YÜZDE 8,6 İLE 11,2 ARTIŞ VAR

Ülke ortalamasında fiyatların, geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında arttığını söyleyen Bayraktar, “Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 19 ile 23, Anadolu yakasında 23 ile 25, Ankara’da 18 ile 22, İzmir’de 17 ile 22 lira arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 24 ile 26, Anadolu yakasında 25 ile 28, Ankara’da 18 ile 20, İzmir’de 22 ile 26 lira düzeyinde seyretmektedir” diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ülkemizde, 2014 yılı Kurban Bayramı’nda 880 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş, 2015 yılı Kurban Bayramı’nda 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016 yılında 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş, 2017 yılında ise 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvan kurban olarak kesildi.

10 MİLYAR 67 MİLYON LİRALIK SATIŞ OLACAK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, basın açıklamasında şu bilgilere yer verdi:  “Bu yıl yaklaşık 850 bin büyükbaş, 2,8 milyonun küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 650 bin hayvan kesileceği tahmininden yola çıkılacak olursa; Kurbanlıklar için, bu yıl, halkımızın ödeyeceği tutarın tahmini olarak 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yapılan açıklamada; şu an itibarıyla kurbanlık vasfı taşıyan1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 800 bini küçükbaş olmak üzere toplam 5 milyon baş hayvanımız olduğu ifade edilmektedir.  Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda geçen yıl kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını karşılayabilecek sayıda ve nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir. Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bunu destekler niteliktedir. Kimsenin, ‘kurbanlık hayvan bulabilir miyim acaba’ diye bir endişe yaşamasına gerek yoktur. Üreticilerimiz; bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması nedeniyle, birçok kişinin tatili tercih edip, kesim yapmayacakları, bunun da satışları olumsuz etkileyeceğini düşünmekte, bu konuda endişe yaşamaktadırlar. İnşallah bu endişe yersiz çıkar, üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır ve hayvanlarını uygun fiyata satarlar. Şayet satışlar beklendiği gibi olmazsa üreticilerimizin bayram döneminde satılamayan hayvanları, maliyetlerinin altında yok pahasına ellerinden çıkarmaları önlenmelidir. Bu, hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Böyle bir durum gerçekleşir de üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimizin sıkıntıya girmesini önleyecektir. Bunun için yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir.

EKONOMİK HAREKETLİLİK YARATACAK

Kurban Bayramları, bu kadar çok hayvanın besiye alınması ve uzun süreyle bakılmaları dolayısıyla ekonomik olarak da ciddi bir hareketliliğe yol açmaktadır. Besi hayvanı alımı, yem, ilaç, çoban, veteriner hizmeti giderleri önemli bir yekûn tutmaktadır. Bunun yanı sıra, hayvanların satış merkezlerine nakilleri, satış yerlerinde yer kiraları ve kişisel masraflar, kesimler için kasaplara ödenen para, sakatat ve derilerin satılmasına kadar birçok ticari faaliyet bu dönemde söz konusu olmakta ve bütün bunlar ekonomik anlamda büyük meblağlara ulaşmaktadır. Bu yıl, yaklaşık 850 bin büyükbaş, 2,8 milyon küçükbaş hayvan kesilmesi halinde, yaptığımız hesaplamaya göre;

KURBANLIK HAYVAN YEM MASRAFLARI

Yem fiyatları, 2017/2018 Temmuz döneminde ciddi oranlarda artmıştır. İlgili dönemde; ton olarak, mısır yüzde 8 artışla 950 liraya, buğday kepeği yüzde 32,8 artışla 870 liraya, ayçiçeği tohumu küspesi (28 proteinli) yüzde 46,2 artışla 892liraya, besi yemi yüzde 20,5 artışla 1215liraya, saman yüzde 36,8 artışla 528 liraya, mısır silajı yüzde 20,5 artışla 311 liraya, kuru yonca otu yüzde 19,5 artışla 864liraya yükselmiştir. Yem, besilik alımının ardından en önemli maliyet kalemidir. Dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi önemli oranda etkilemektedir. Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş hayvanların ortalama 6 ay beslendiği hesabıyla, 6 aylık yem masrafı hayvan başına 2 bin 100lirayı bulacaktır. Kesilecek olan yaklaşık 850 bin büyükbaş kurbanlık hayvan için toplam yem masrafı 1 milyar 785milyon liraya ulaşmaktadır. Yine ortalama 6 ay besiye alınma hesabıyla, küçükbaş hayvanlarda hayvan başına yem masrafı500lirayı, 2,8milyon küçükbaş hayvan için yapılan toplam yem masrafı ise 1 milyar 400 milyon lirayı bulmaktadır. Toplamda 3 milyon 650 bin baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerimizin 3 milyar 185 milyon lira civarında bir yem masrafı yaptıkları, dolayısıyla bu kadar bir paranın yem sektöründe kullanıldığı tahmin edilmektedir.

KURBANLIK SATIŞ BEDELİ

Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilogramının20,55 lira civarında satılacağı düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 850 bin büyükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para 6 milyar 987 milyon lirayı bulacaktır. Bir küçükbaş hayvanın ortalama 1100liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2,8 milyon küçükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para ise 3 milyar 80 milyon lira olacaktır. Daha önce de belirttiğim gibi, toplamda halkımızın tahmini olarak 3 milyon 650 bin kurbanlık için 10 milyar 67 milyon lira ödeyeceğini tahmin ediyoruz.

KURBAN DERİLERİ

Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisi yaklaşık 10 liraya satılmaktadır. Ortalama 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri yaklaşık olarak 28milyon lirayı bulacaktır. 400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır derisinin kilogramının4lira olduğu göz önüne alındığında kesilecek 850 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri 102 milyon liraya ulaşacaktır. Kurbanlıklardan standartlara uyulursa yaklaşık 130 milyon liralık deri elde edilecektir. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 26 milyon lirayı bulduğu tahmin edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye kazandırılan derinin değeri 104 milyon lira civarında kalmaktadır.

HAYVAN PAZAR YERLERİ ÇADIR KİRASI VE KİŞİSEL MASRAFLAR

Kurbanlık satmak isteyen üreticilerimiz, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır kirası ödemektedirler. Fiyatlar illere ve ilçelere göre farklılık arz etmektedir. Buralardan yüksek ücretler alınmaması yönünde belediyelere her yıl uyarılarda bulunmamıza rağmen, ne yazık ki bu yılda ciddi paralar alınmıştır. Belediyelerin buraları gelir kapısı olarak değil, halka hizmet yeri olarak görmesi gerekmektedir. Kurban satıcılarının yaklaşık 15 gün kaldıkları süre içinde; Ankara’da 3 bin 500 ile 5 bin 50 lira arasında, İstanbul’da 7 bin 500 ile 13 bin lira arasında, İzmir’de 4 bin 500 ile 6 bin 500lira civarında çadır kirası ödemişlerdir. İzmir’de sadece alana bu para ödenmekte, çadır masrafları satıcılara ait olmaktadır.  Masraf, kalınan sürede harcanacak paraları da dahil edecek olursak önemli bir miktarı bulmaktadır. Satış yerleriyle ilgili olarak buradan belediye başkanlarımıza seslenmek istiyorum; satış yerlerini çok fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralamakla ne geçiyor elinize? Üreticilerimize 13 bin liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir de buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, buralarda binbir zorlukla satış yapmaya çalışanlara her türlü altyapı hizmetini götürün.

NAKİL MASRAFLARI

Üreticilerimiz, Türkiye'nin dört bir yanından hayvanları şehirlerdeki kurban satış yerlerine nakletmek için nakliye parası ödemektedir. Ayrıca üreticilerimiz, sattıkları hayvanları, alıcıların kesim yapacakları yerlere taşımakta, bunun için de para harcamaktadır. Kesilen hayvanların sayısal büyüklüğü dikkate alındığında net rakam verememekle birlikte önemli bir nakliye masrafı olduğu söylenebilir. Kurban Bayramı döneminde, talebe bağlı olarak artan nakliye fiyatlarının kurban satış fiyatlarına etkisini azaltabilmek için mutlaka pazar yerlerinin disipline edilmesi, buralarda fırsatçılık yapılmasına imkan tanınmaması gerekmektedir.

KASAP ÜCRETLERİ

Kurban bayramları son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı olmuştur.  Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para almaktadır. Kesme işine parçalama da dahil edildiğinde özellikle büyükbaştaki fiyat 500-600 liraya kadar çıkabilmektedir. Büyükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 425 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek meblağ106milyon 250 bin lirayı bulacaktır. Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon400bin küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 70milyonliraya ulaşacaktır.  Buna göre, kasaplara ödenecek toplam bedel toplamda 176milyon250 bin lirayı bulacaktır. Bunların yanı sıra kelle, paça, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmamakta, kasaplara veya toplayıcılara bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturmaktadır.”

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Genel

Ara Güler'e veda

Magazin

Oyuncu Türkan Şoray: Hayatımı sinema filmleri içerisinde yaşadım

Magazin

Aleyna Tilki, “shuffle party” konseptli onlıne konser verecek

Magazin

"Oyunculuk kaşının gözünün güzel olması değil" 

Magazin

 Nicole Kidman: "Tom Cruise ile evliliğim beni tacizden korudu" 

Magazin

Simge: Beni kısa zannediyorlar ama..

Genel

''Mimikleriyle cümle kuran son meddah: Erol Günaydın''

Magazin

 MilyonFest'e geri sayım başladı 

Sağlık

Cilt bakımınızı ihmal etmeyin 

Magazin

 Müjde Ar annesi Aysel Gürel'i anlattı 

Kültür-Sanat

'Ümmiye teyze' ve ekibi Almanya yolunda

Kültür-Sanat

Ankara temalı fotoğraf ve afiş sergisi