Birleşik Kamu-İş ve Tüm Yerel-Sen tarafından 'Yerel Yönetimlerde Kamucu Tavır' Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda, Birleşik Kamu-İş Araştırma Merkezi KAMU-AR tarafından yapılmış ve Kamucu Tavır'ın yerel yönetimler sayısında yayınlanmış olan 'Yerel Yönetimlerde Çalışanların Sosyo-ekonomik Durumları Araştırması' sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma raporunu sunan Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir belediye çalışanlarının borçlanarak yaşamlarını sürdürebildiğine, güvencesizlik ve gelecek kaygısını yoğun olarak hissettiklerine ve neredeyse tamamının siyasi baskı altında olduğunu söyledi.

Rapora göre kamu çalışanlarının neredeyse tamamı psikolojik veya fiziksel şiddete uğradığını düşünüyor. Çok büyük bir kısmı da belirli bir sendikaya üye olma konusunda baskı altında olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Can Hamamcı, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Gamze Yücesan-Özdemir, Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen, Doç. Dr. Süheyla Suzan Alıca, Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu ve Dr. Ozan Zengin'in konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, çok sayıda CHP milletvekili ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ve çok sayıda belediye başkan adayı da katıldı.

'YEREL YÖNETİMLER TOPLUM YARARIYLA HAREKET EDER'

Sempozyum sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde halkçı, kamucu ve emekten yana, katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışının temel ilkeleri ortaya konuldu. İnsan ve emek odaklı belediye yönetimlerine somut örnekler verildi. Bildirgede, 'Sempozyumda akademisyenler, siyasetçiler ve kamu çalışanlarından oluşan katılımcılar, yerel yönetimlerin sorunlarını ve çözüm yollarını ifade etmişlerdir. Sempozyumda yerel yönetimlerde aşağıdaki ilkeler konusunda ortaklaşılmıştır' denilerek şu ifadeler yer aldı: 'Halkçı yerel yönetimler, yerelde toplum yararına düşüncesiyle hareket eder. Kentte herkesin belediye hizmetlerinden yararlanmasını ve her düzeyde dayanışmayı hedefler. Toplumsal yaşamı zor şartlarda olan halk kesimlerinin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için gerekli düzenlemeleri yapar. Ulaşım, temiz su, alt yapı, ısınma, çöp vb. hizmetlerin halka doğrudan, sürekli, nitelikli olarak ulaştırılmasını amaçlar. Kamucu yerel yönetimler, yerelde kamu yararına planlama ve kalkınmayı, üretici belediyeciliği ve demokratik yönetimi hedefler.

Planlama ve kalkınma doğrultusunda üretimi ve kooperatifçiliği destekler. Planlama-karar alma-uygulama aşamasında yurttaşların, demokratik kitle örgütlerinin, belediye çalışanlarının katılımı esastır.' Bildirgede yerel yönetimlerim emekten yana olması gerektiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi: 'Emekten yana yerel yönetimler, yerel kamu hizmetlerinde ve tüm kentte istihdam koşullarının iyileştirilmesini, nitelikli hizmet ve nitelikli çalışma koşullarını hedefler.

Hem yerel yönetimlerde çalışanların haklarını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini hem de kentlerdeki emekçilerin haklarını savunur. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve Tüm Yerel-Sen olarak neoliberalizmin ve kapitalizmin yarattığı çok boyutlu tahribata karşı kamucu, halkçı ve emekten yana yerel yönetim anlayışını savunuyoruz. Bu anlayışın, memleketteki mücadele birikimini sahipleniyoruz. Ve bu anlayışı memleketin her yerinde yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.'

Editör: Haber Merkezi