'TÜİK istatistiklerine göre, domatesin son bir yıllık fiyat artışı tarihi rekorunu kırdı: yüzde 141.9!.. TÜİK'in Ekim 2017 – Ekim 2018 dönemine ilişkin son bir yıllık istatistikleri tüketicilerin açlığa sürüklendiğini gösteriyor.' diyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 'Son bir yılda süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 25.68 artmıştır. Sebze enflasyonu yüzde 37.49 artmıştır. Taze meyve enflasyonu yüzde 33.81 artmıştır. Tüketicilerin süt ve süt ürünlerinde, sebzede ve meyvede satın alma güçleri iyice düştü!.. Salçanın son bir yıllık fiyat artışı: yüzde 93.53 !.. Yumurtanın son bir yıllık fiyat artışı: yüzde 62.22 !.. Gıdadaki fiyat artışları maaş artışlarını ikiye katladı. Yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilsin.' ifadelerini kullandı.

YUMURTADA ARTIŞ YÜZDE 62

Çakar, gıda da yaşanan enflasyonun rakamlarını şöyle sıraladı: '7 kalemden oluşan süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, krem peynir ve kahvaltılık tereyağından oluşan süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 25.6784 olmuştur. Yumurtanın fiyatı son bir yılda yüzde 62.22 artmıştır. Tüketicilerin en temel besin kaynağı olan yumurtanın fiyatı asgari ücretliler ile emeklilerin maaş artışlarından dört kattan daha çok arttı.

SEBZE ENFLASYONU YÜZDE 37.49

Son bir yılda domatesin fiyatı yüzde 141.91 artmıştır. Bu bir tarihi rekordur. Bu yaz tüketicinin mutfağına doğru dürüst domates girmedi. Artık, tüketiciler evde salça yapamıyor. Salçanın da son bir yıllık fiyatı yüzde 93.5271 artmıştır. Tüketiciler evine yeterince salça da alamayacak. Görülüyor ki, tüketiciler mutfağına domates ve salçayı alabilecek durumdan uzaklaştırıldılar. Domatesin memleketi olan Türkiye'de bu durum kabul edilemez.

SATIN ALMA GÜCÜ İYİCE DÜŞTÜ

Ekim 2017 – Ekim 2018'deki son bir yıllık dönemde asgari ücretlilerin maaşları yüzde 14.2, emekli memurların maaşı yüzde 14.83 ve emekli işçilerin maaşları ise yüzde 15.4 artmıştır. Bu maaş artışları ile süt ve süt ürünleri, sebze ve meyvedeki son bir yıllık ortalama fiyat atışlarını karşılaştırdığımızda, hem çalışanların hem de emeklilerin satın alma güçlerinin iyice düştüğü görülmektedir.

GIDADA KDV KALDIRILSIN

Türk-İş'e göre, 4 kişilik bir ailenin Ekim 2018 ayına ilişkin aylık gıda harcaması tutarı 1919 TL'dir. Bu tutar, 4 kişilik ailenin açlık sınırıdır. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise Ekim 2018 ayında 6252 TL'dir. TÜİK'in yüzde onluk gruplar itibariyle yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı ile Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı rakam larını karşılaştırdığımızda, Türkiye'de nüfusunun yüzde 20 dolayında kesiminin açlık sınırının altında ( 16 milyon kişi), yüzde 60'dan fazla kesiminin ise ( 48 milyondan fazla kişi) yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Tüketiciler olarak, açlık ve yoksulluk önlensin, tüketicilerin satın alma güçleri yükseltilsin. Gıdada en haksız vergi olan KDV kaldırılsın. Yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilsin.'

Editör: Haber Merkezi