Türk Mimar ve Mühendisleri Odası'na (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) 2019 Öğrenci Üye Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde, AKP iktidarı döneminde üniversitelerin sermayeye açılması ve ticarileştirilmesinin hızlandığına dikkat çekilerek üniversitelilerin beslenme, ulaşım, barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçlarına ulaşmasının ekonomik kriz nedeniyle gün geçtikçe zorlaştığı belirtildi. Kurultaya 18 Şube ve 45 üniversiteden, odaya üye olan 19 bin 632 öğrenci üyeyi temsilen 160 delege katıldı. Bildirgede, geçmişte her ile bir üniversite söylemiyle yola çıkan siyasi iktidarın, kendi çıkarları için bir gecede açtığı üniversitelere ek olarak, var olan köklü üniversiteleri bölerek, üniversiteleri plansız, karmaşık ve bilim kurumu olmaktan uzak bir yapıya yönelttiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: 'Bu politikalar ülkeyi üniversite hurdalığına çevirmektedir. Gerekli laboratuvar koşulları ve altyapı sağlanamaması sonucu öğrenciler ihtiyaçları olan pratik bilgiye sahip olamamaktadır. Bu olumsuzluklar istihdam sürecinde mezunların birçok problem yaşamasına neden olmaktadır.'

MÜHENDİSLER İŞSİZ!

Planlama anlayışının olmamasının çok sayıda mezunun işsizlikle karşı karşıya kalmasına yol açtığına işaret edilen bildirgede 'Mühendislik eğitiminin tamamlanması için zorunlu olan stajlarla ve yine zorunlu olan intern mühendislik, işyeri eğitimi vb. adlar altında öğrencilerin emekleri sömürülmektedir. Aynı zamanda bu uygulamalar sırasında verilmesi zorunlu olan ücretleri ve yapılması zorunlu sigortaları karşılanmamakta ve bu duruma itiraz etmek isteyen öğrenciler, stajlarının yakılmasıyla tehdit edilmektedir' denildi.

'ÖĞRENCİLER MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Öğrencileri müşteri olarak gören ve bilginin meta haline dönüştürülmesini amaçlayan yaklaşımların eleştirildiği bildirgede, AKP iktidarı süresince üniversiteler ve üniversiteliler üzerindeki baskıların sürekli arttığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 'Binlerce öğrenci fişlendi, tutuklandı veya gözaltına alındı. Üniversitelerdeki ilerici akademisyenlerin görevlerine son verildi ve üniversitelerle bağları kesildi. Siyasi iktidarın üniversitelerdeki kadrolaşma politikası artık akıl almaz bir düzeye ulaşmıştır. Akademisyenler, yeterliliklerine bakılmadan, kişiye özel kadrolar açılarak atanmakta, hatta aile boyu atamalar yapılmaktadır.' Siyasi iktidarın üniversitelerdeki kadrolaşma politikasının artık akıl almaz bir düzeye ulaştığını belirtilen bildirgede 'Akademisyenler, yeterliliklerine bakılmadan, kişiye özel kadrolar açılarak atanmakta, hatta aile boyu atamalar yapılmaktadır.' denildi. Bildirgede, mağduru olunan çarpık eğitim sistemine, YÖK karanlığına, antidemokratik uygulamalara, teknik altyapıdan yoksun eğitim koşullarına karşı örgütlenerek ve mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi.

BİLDİRGEDE ÖNE ÇIKAN TALEPLER

• TMMOB ve bağlı Odalarının, üniversitelerdeki mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı meslek dallarında, lisans ve yüksek lisans öğreniminin, eğitim programlarının oluşturulması, kontenjanlarının belirlenmesi ve yeni fakülte ve bölümlerinin açılması süreçlerinde görüşü ve onayı alınmalıdır. Altyapısı ve imkanları yetersiz üniversiteler açılmamalıdır.

• Eğitim her aşamada eşit, parasız, bilimsel, demokratik ve laik olmalıdır. Akademilerden uzaklaştırılan akademisyenler görevlerine iade edilmelidir.

• Özelleştirmelerden vazgeçilmeli, sermaye çevrelerine üniversitelerin hiçbir organında yer verilmemeli.

• Devlet, üniversiteler için yeni yurtlar inşa etmeli ve yurtlardaki tüm hizmetler öğrencilere ücretsiz olarak sunulmalıdır.

• Altyapısı ve imkanları yetersiz üniversiteler açılmamalıdır

• YÖK'ün baskıcı, piyasacı, gerici niteliği AKP ile birlikte derinleşmiştir. Demokratik eğitim ve özerk bir üniversite için YÖK kapatılmalıdır.

• Tüm sağlık hizmetleri yaygınlaştırılmalı ve öğrencilerin bu hizmetlerden ücretsiz faydalanmaları sağlanmalıdır. Üniversite bünyelerinde bulunan medikolar kapatılmamalıdır.

• SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilen Mühendis Mimar Şehir Plancısı asgari ücret protokolü tekrar imzalanmalıdır.

• İnsan yaşamı ve doğal dengenin korunmasına yönelik TMMOB ve bağlı Odaların görüşleri ve çalışmaları dikkate alınarak uygulamaya geçirilmeli, halk sağlığını tehdit eden, rant için yapılan gereksiz ihaleler derhal durdurulmalıdır.

• Uygun nitelikte ve sayıda öğretim üyesi yetiştirilmeli, öğretim üyelerinin eğitim dışında ticari faaliyette bulunması ve AR-GE laboratuvarlarında ve teknokentlerde sermaye çıkarlarına göre üretim yapması engellenmeli, eğitim hizmetini üreten öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözülmeli, üniversitelerdeki siyasi kadrolaşma durdurulmalı, öğretim üyeliği mesleği saygın hale getirilmelidir.

• Üniversitelerde kariyer odaklı kurslar, sertifikalar vb. uygulamalar yerine toplum odaklı bilimsel çalışmalar yapılmalı ve eğitimler verilmelidir.

Editör: Haber Merkezi