Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel öğretim kurslarının (dershanelerin) kapatılacağı yönündeki açıklamasına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamada, eğitimde eşitliği engelleyen diğer etkenlere dokunmadan, sadece dershanelerin kapatılmasının sorunu çözmeyeceği belirtildi. Kapatılan dershanelerin yerine okulların dershaneye dönüştüğü bir dönem yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, önümüzdeki yıldan itibaren bu sürecin hızlanacağı ve sınavla öğrenci alan okullar başta olmak üzere, ortaöğretim kurumlarının büyük çoğunluğunun dershane gibi işlemeye başlayacağı ifade edildi. Proje okulu müdürlerinin, kendi çalıştığı okula isim yapmış öğretmenlerin atanması için çaba harcadığı belirtilen açıklamada, 'Proje okulları, bu açıdan piyasalaşmanın önemli adımlarından birisidir. Özel öğretim kurslarının kapatılması ile beraber bu durumun derinleşmesi kaçınılmazdır. Dershanelerin ve dershane mantığının okullara taşınma riski çok daha belirgin hale getirilmiştir' ifadelerine yer verildi. Açıklamada, MEB'in hızla yükseköğretime geçiş başta olmak üzere, diğer alanlarla da ilgili gerekli önlemleri alması, ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapması, kamu kaynaklarını kamu okulları için kullanması istendi.

MERDİVEN ALTI DERSHANELER

Ekonomik durumu iyi olan ailelerin, dershanelerin kapatılması ile beraber özel dersler ve özel okullara yöneleceğine dikkat çekilen açıklamada, bunun da eşitsizliği derinleştireceği ifade edildi. Denetimsiz kurslar ve merdiven altı dershanelerin artacağı belirtilerek, 'MEB'in önümüzdeki dönem sınavla öğrenci alacak olan okulların sayısını azaltacağı eklendiğinde, durumun daha da sorunlu hale gelmesi kaçınılmazdır' denildi. 11 Nisan 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, halk eğitim merkezlerinin mezun durumunda bulunan öğrencilere dönük üniversiteye hazırlık kursları açacağına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun, kamu yararı gözeterek yetişkin eğitimi vermesi gereken bir kurumun dershaneye dönüşme riski barındırdığına dikkat çekildi.

DESTEĞİN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ!

MEB'in özel okullarda okuyan öğrencilere verilen desteğin sonlandırılacağı ile ilgili açıklamasına ilişkin ise şöyle denildi: 'Milli Eğitim Bakanı bu kararın gerekçesini açıklarken, özel okullara aktarılan kaynakların kamu okulları için kullanılacağını ifade etmiştir. Ancak yapılan açıklama ile görülmüştür ki, durum tam olarak bu şekilde değildir. 'Organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler hariç olmak üzere' ifadesi ile desteğin hangi okullara gidecek öğrencilere verilmeye devam edileceği belirlenmiştir. MEB'in uzun bir süreden bu yana öğrencilere adres olarak meslek liselerini göstermesi ve özel meslek liselerine gidecek öğrencilere yapılacak destekle asıl niyetin ne olduğu açığa çıkmıştır. Kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılması kabul edilebilecek bir durum değildir. Kamu kaynakları kamu okulları için kullanılmalı, kamu kaynaklarının özel öğretim kurumlarına aktarılması uygulamasına son verilmelidir.'

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI KAPATILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel öğretim kurslarının 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacağı bildirildi. MEB tarafından yapılan açıklamada 'Veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapmamaları gerekmektedir. Örgün eğitim çağındaki öğrencilere okullarda, mezunlara halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz kurslar verilmeye devam edilecek. Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liseler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda kapanacak.' denildi.

Editör: Haber Merkezi