Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada sayıları bir milyonu geçen eğitim emekçilerinin sorunlarının çözülmesini istedi. Öğretmenlerin yanında bütün eğitim ve bilim emekçilerinin mesleki ve özlük haklarının çoğaltılmasını talep eden Sendika, “Öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle bir milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutukları daha fazla dinlemek istemiyoruz.” dedi.

EĞİTİM-SEN:MEB, ASIL İŞİNE ODAKLANSIN

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), her 24 Kasım’da öğretmenlerin “en temel ve acil sorunlarının görmezden geldiği”ni kaydetti. Öğretmenlik mesleğinin “bilim dışı ve piyasacı politikalar”la değersizleştiğini ve itibarsızlaştığını vurguladı. MEB’in öğretmenlere beyaz önlük uygulamasını eleştirerek, uygulamanın bir dayatmaya dönüştüğünü aktardı. Açıklamada buna dair şu ifadelere yer verdi:

“Sendikamızın almış olduğu ‘serbest kılık kıyafet giyme’ kararıyla çelişmektedir. MEB’e tavsiyemiz bu tür girişimler üzerinden eğitim emekçilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarının üzerini örtmekten vazgeçmesi, asıl işine odaklanmasıdır.”

Sendika, Bakanlığın geçtiğimiz günlerde başlattığı “Eğitim Neferlerine Minnet” Kampanyası’na tepki gösterdi. Açıklamada kampanyaya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Bir taraftan öğretmenlik mesleğinin kutsallığından ve öneminden bahsedilirken, öğretmenlerin yaşadıkları ekonomik zorlukları itiraf edercesine çeşitli alanlarda yapılan indirim kampanyalarından bahsedilmesi büyük bir çelişkidir. MEB’in firmaların yapmış olduğu indirim kampanyalarını öğretmenlik mesleğine yönelik övgüler eşliğinde büyük bir ‘jest’ olarak sunmasının hiçbir anlamı yoktur.”

Eğitim-Sen, 24 Kasım’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği tarih olduğu için önemli olduğunu belirtti. Ancak 24 Kasım’ı 12 Eylül darbecilerinin Öğretmenler Günü ilan ettiğini hatırlattı. Bütün dünyanın 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladığına işaret etti.

Editör: Ezgi Bardakçı