Tatbikatın senaryosu gereği, 18 Ekim 2024 tarihinde saat 23:53'te meydana gelen bir depremin ardından, EDAK ekibi, AKDF ekiplerinden yardım talebinde bulunuldu. Yardım paketi yanıt veren Yalova'dan K77, Gönen'den GÖNDAK, Keşan'dan KEDAK ve Lüleburgaz'dan LÜDAK ekipleri olmak üzere toplam 150 kişilik bir grup, Edirne'nin hasarlı bölgesine yönlendirildi

Ekiplerin etkin bir şekilde yönlendirilmesi amacıyla Sarayiçi Er Meydanı'na bir koordine merkezi kuruldu.

'AMACIMIZ AFETLERDE DAHA ETKİN VE YETKİN MÜDAHALE EDEBİLMEK'

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Demirel, toplam 8 ekip ve 150 kişilik ekiple olası deprem risklerine karşı daha etkin müdahale için çalıştıklarını söyledi.

Demirel, “Federasyonumuzun her yıl ulusal ulusal derneklerimizin katıldığı tatbikatımızı bu yıl Edirne'de yapıyoruz. Bu bina yıkım kararı alınınca bu tarih için planladık ve izinlerimizi aldık. Tatbikatlarımızı gerçek binalarda yapıyoruz. Şu anda burada federasyona bağlı 6 ekibimiz var. Onun 2 tane teknik arama ekibimiz var. Toplamda 8 ekiple birlikteliği sürdürüyoruz. Senaryo kapsamında meydana gelen depremde bina içerisinde hem canlı hem de eski olanlar var. Ekiplerimiz kalıntıda çalıştıkları birimler canlı varsa canlıyı ex varsa da ex'i çıkartıyorlar. Görev yerleri değiştirilerek çalışmalar devam ediyor. Sahada 6 ekibimiz var ilk ekipler tamamlayıp istirahata çekildi. Tekrar görevlendirilecek bu program sabah 09:00'da başladı. Gece geç saatlerde ve sabaha kadar 24 saat devam edecek. Türkiye malum herkesin bildiği gibi bir afet coğrafya depremlerinde bizim en büyük çapta afetler yerinde amacımız zarar verebilecek depremlere ekiplerimizi hazırlayabilmek. Afetlerde daha etkin ve yetkili müdahalenin uygulanması” dedi.

Tatbikat kapsamında, enkaz alanında arama, enkaz sondajı, enkaza giriş, enkaz altında cansız bedenlerin çıkarılması gibi senaryolar gerçekleştiriliyor. Enkaz alanlarında çalışmaları 24 saat üzerinden planlandı.

Kaynak: DHA