Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmetlerde merakla beklenen kesinti oranı belli oldu. Resmi Gazete’de dün çıkan karara göre kesinti oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Kar paylarında stopaj oranı da yüzde 15’e çıkarıldı.
ORAN BELLİ OLDU
7524 sayılı yasa ile getirilen düzenlemeyle aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları, e-ticarette aracılık yaptıkları mal satışları ve hizmet alımlarına yönelik ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı (kesinti) yapacaklar. Hepsiburada, trendyol gibi e-ticaret platformları kendilerine mal ve ürün sağlayan tedarikçi firmalarından ön tedarik yöntemiyle vergi tahsili yapacak. Düzenleme kayıt dışılığı önlemek amacıyla getirilmişti. Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında düzenleme, “E-ticaret platformları, tedarik sağlayıcılarının alt anlamda onlara ürün satan ve onlar üzerinden tüketiciye intikal eden ürünlerin vergilendirilmesinde bu firmaları tevkifat yapmakla mükellef hâle getiren bir düzenleme” olarak özetlenmişti. Yasal düzenleme ağustos ayında yürürlüğe girdi. Ancak e-ticaret platformlarının vergi kesintisine yönelik madde 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasada stopaj oranı belirtilmemişti. Bir süredir oranın ne olacağı merakla bekleniyordu. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yüzde 1 oranında stopaj kesilmeye başlanacak. Böylece stopaj yoluyla yıl içinde kesilen ve ödenen vergiler, kendisinden kesinti yapılan mükelleflerce gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanacak vergiden mahsup edilecek.
UYGULAMA NASIL OLACAK?
Buna göre kendi internet sitesinden ya da elektronik ortamda başkasına ait ürünleri satan/pazarlayan firmalara uygulanacak. Örneğin, İstanbul’dan Diyarbakır’a gitmek için Pegasus’un kendi internet sitesinden bilet alırsanız bu işlem bu düzenlemeye tabi olmayacak ama cokcokucuz.com gibi sitelerden alırsanız o zaman yüzde 1 stopaj olacak. Yemek sepeti, Getir gibi uygulamalar günümüzde çokça tercih edilir durumdadır. Bu durumda buralardan yemek siparişi verdiğimizde ödemeyi yemek firması alırsa stopaj yok ancak Yemek sepeti, Getir gibi aracı kurumlara yaparsanız yüzde 1 stopaj olacak. Örneğin bir lahmacun siparişi vereceksiniz, yemek sepetinin web sayfasına girdiniz ve siparişi verdiniz. Kapıda ödeme seçeneğini seçer ve lahmacuncunun pos cihazıyla ödemenizi yaparsanız stopaj yok ama internet sitesinde sipariş verirken aracı kurum olan yemek sepetinin hesabına ödeme yaparsanız o zaman stopaj var. Ödenen bu vergi aracı firmaya ait olan bir vergi, nihai tüketiciden alınacak bir vergi değil.
KAR PAYLARINDA TEVKİFAT ORANI ARTIRILDI
Kar paylarında tevkifat oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Kararın yayımı tarihinden itibaren dağıtılan kar payları üzerinden yüzde 15 tevkifat yapılacak.