DÜNYA ŞEREF KÜRSÜSÜNÜN İLK İKİ SIRASI TÜRKİYE’NİN

Ne büyük bir final oynuyoruz ki kazanan için de kaybeden için de mutlulukların en büyüğünü yaşıyoruz.

Çünkü sonuçta gelen altın madalya da gümüş madalya da bizim. Yani Dünya Kulüpler Şampiyonası Şeref Kürsüsünün ilk iki sırası Türkiye’nin...

Bundan daha büyük mutluluk olur mu?

Peki bunu bize yaşatan branş elbette ki voleyboldan başkası değil.

Yıllardır özellikle kadınlarda son dönemde de erkeklerde altın dönemini hem kulüpler hem de milli takımlar düzeyinde yaşatan voleybolcularımız için 2023 yılı bir başka anlam taşıyor. Filenin Sultanları bu yıl içinde;  Milletler Ligi Şampiyonluğu kupasını alarak sıralamada Dünya 1’ciliğini elde etti. Aynı zamanda Avrupa Şampiyonu olarak Türk spor tarihinde takım sporlarında Avrupa Şampiyonu olan ilk takım olarak tarihe geçti. Son olarak da Dünya Kupası adıyla oynanan Olimpiyat Elemelerinde oynadığı 7 maçı da kazanarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için vize aldı. 

Kulüpler bazında ise 2022-2023 CEV Kadınlar Şampiyonlar Liginde (Avrupa Şampiyonlar ligi) yarı finalinde 3 Türk takımı mücadele etti. Vakıfbank altın set sonunda Fenerbahçe Opet’i eleyerek finale çıkmış, finalde ise İtalya ekibi İgor Novara’yı geçerek yükselen Eczacıbaşı ile karşılaşmıştı. İki Türk ekibinin mücadelesinde ise gülen taraf Vakıfbank oldu. İlk iki sırayı alan kulüplerimiz, FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonasında Avrupa kıtasının temsilcileri olarak katılma hakkını elde etti.

Dünya voleybolunda Türkiye adına tarih yazmaya devam eden temsilcilerimiz, 1991 yılında başlayan bu turnuvada başarılarıyla da zirvede yer alıyor. Bu final öncesine kadar Vakıfbank’ın 4 altın 2 gümüş ve 2 bronz, Eczacıbaşı da 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya ile ilk 2 sırayı paylaşıyordu.

Çin’in Hanzou kentinde düzenlenen 2023 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonasında kulüplerimizin final yoluculuğu da oldukça başarılıydı. Vakıfbank finale; sırasıyla Sport Center (Vietnam), Dentil Praira Clube (Brezilya) ve milli voleybolcumuz Melisa Vargas’ın kadrosunda bulunduğu Tianjir Bohai Bank’ı rakiplerine set bile vermeden namağlup olarak çıktı. Eczacıbaşı da finale kayıp vermeden yükseldi. Temsilcimiz, Gerdau Minas (Brezilya) Tianjin Bohai Bank (Çin) ve Dentil Praia Clube'yi mağlup etti. Turuncu beyazlılar, bu müsabakalarda sadece 1 set verdi.

Vakıfbank- Eczacıbaşı Dynavit finali ile Türkiye bir ilki yaşadı. İki Türk ekibi ilk kez Dünya Kulüpler Şampiyonluğu için birbirlerine rakip oldu.

İki ekibin salonu dolduran seyircileri ve TV başında izleyenlere adeta bir voleybol ziyafeti çeken Vakıfbank ve Eczacıbaşı sporcuları müthiş bir karakter ortaya koydular. Oldukça çekişmeli geçen mücadelede set sonuçları da bunu doğrular nitelikteydi. İlk seti 25/19 ile alan Vakıfbank, 2’nci ve 3’üncü setleri 25-23’lük sonuçlarla 2-1 öne geçti. Vakıfbank 4’üncü setti yine 25/23 ile eşitliği sağladı ve şampiyon karar seti sonucuna kaldı. Boskovic’in müthiş oyunuyla karar setine ağırlığını koyan Eczacıbaşı seti 15/9 ve maçı da 3-2 kazanarak 4’üncü finalinde 3’üncü altın madalyasını kazandı. Turuncu-beyazlılar 3 altın 1 gümüş ve2 bronz ile madalya sayısını 6’ya yükseltti.

Vakıfbank, bu turnuvada kendisine ait olan "en çok kupa kazanan kulüp" unvanını aldığı gümüş madalya ile 9’a çıkarttı… Türkiye, kendisine ait olan "organizasyonda en çok madalya kazanan ülke" rekorunu da 8 Altın, 4 Gümüş, 6 bronzla toplamda 18’e çıkartarak geliştirmeyi ve en yakın rakibi Brezilya ile arasındaki farkı 5’e çıkarmayı başardı.

Bu Türk derbisi bize öyle bir ışık verdi ki Voleybolda önümüzdeki yılda da Olimpiyat oyunları dahil alınmadık kupa bırakmayacak.