Fiber altyapının yetersiz olduğu veya ulaşamadığı kırsal ve erişimi sınırlı bölgelerde internet bağlantısı sağlama konusunda uydu internet teknolojisinin önemli bir açığı kapattığı belirtiliyor. Özellikle son yıllarda meydana gelen doğal afetler ve acil durumlar için de uydu internet hizmetinin kritik bir iletişim aracı haline geldiği vurgulanıyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, uzak ve erişimi zor bölgelere çözüm sunulmasında önemli ihtiyacın uydu internet hizmeti ile giderildiğini belirtiyor. Ancak pandemi sonrası hızlanan dijital dönüşümün, kesintisiz internete duyulan ihtiyacı daha da arttırdığı kaydedilirken, “Özellikle büyük şirketler, hem doğal afetlerde güvenilir iletişim sağlamak hem de iş sürekliliğini desteklemek için bu teknolojiden faydalanmaya başladı” tespiti yapılıyor.
Uydu internetin, çift yönlü veri iletimi için tasarlanmış bir teknoloji ve karasal altyapıya bağımlı olmadan çalışmasının önemli bir avantaj olduğunu dile getiren uzmanlar, küçük bir çanak anten aracılığıyla internete doğrudan uydu üzerinden bağlanma imkanı sunan bu teknolojinin, kara tabanlı altyapılardan bağımsız çalışabilmesinin, geniş kapsama alanı ve yüksek erişilebilirlik sunması ile şirketlerin iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesine olanak tanıdığını ifade ediyorlar.
Uzmanlar, çanak anten sistemiyle veri alımı ve gönderimi gerçekleştiren bu hizmetin, VoIP, TV yayınları ve canlı yayın aktarımı gibi ek olanakları destekleyerek doğal afet gibi olağanüstü durumlarda da kesintisiz iletişim sağladığını kaydediyorlar.