Diyarbakır ve Şanlıurfa sınırlarında yer alan taşlık arazilere sahip Karacadağ'da bu dönem, baharın habercisi olarak da kabul edilen ve doğal ortamda yetişen kenger bitkisi bolca yetişiyor.

Bu bitki ile Diyarbakır mutfağına özgü geleneksel lezzetler hazırlamak isteyen Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümünde okuyan öğrenciler ile Yenişehir Halk Eğitim Merkezinde mesleki eğitim gören kadınlar Karacadağ eteklerindeki taşlık arazide toprak altından kenger çıkarıyor.

Topladıkları kengerle DÜ Gastronomi Laboratuvarında "kenger panne", "kengerli bulgur pilavı", "kenger turşusu", "kenger meftunesi", "kenger şilesi" ve "kenger aşı" gibi lezzetler hazırlayan "usta eller", bu yemekleri kentte düzenlenen fuar ve etkinliklerde davetlilere ikram ederek, tanıtıma katkı sunuyor.

Öğrenciler, kentteki Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı'nda da bu yöresel lezzeti davetlilere ikram ederek, tanıttı.

"İnsanlarımızı bu sağlıklı ürünlere yöneltmeye çalışıyoruz"

Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş, AA muhabirine, Diyarbakır'da kenger bitkisinden farklı lezzetler elde ederek, bunları fuar ve çeşitli etkinliklerde halka sunmak için öğrencileriyle çalışma başlattıklarını söyledi.

"Kengerden farklı yemekler yapıp halkımıza tattırarak bu otların sürdürebilir olması ve sofralarımızda yer almasını sağlamayı hedefliyoruz." diyen Ateş, kentte düzenlenen fuarda odun ateşinde pişirdikleri yemekleri misafirlere tattırarak bu bitkinin sürdürebilirliğini sağlamak istediklerini belirtti.

Ateş, bu çalışmanın bir ilk olduğunu dile getirerek, "Yavaş yavaş tüm halkımızı buna dahil edip bu çalışmayı büyütmeye çalışacağız. Doğal ürünlere dönmemiz gerekiyor. İnsanlarımızı bu sağlıklı ürünlere yöneltmeye çalışıyoruz." dedi.

"Kenger Diyarbakır ile özdeşleşmiştir"

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik de Diyarbakır’da Karacadağ eteklerinden topladıkları bu endemik bitki ile çeşitli yemekler hazırladıklarını söyledi.

"Kenger Diyarbakır ile özdeşleşmiştir. Kengerden farklı yemekler yapıp halkımıza tattırarak bu otların sürdürebilir olması ve sofralarımızda yer almasını sağlamayı hedefliyoruz." ifadesini kullanan Geyik, geleneksel mutfak kültürünü yeniden gün yüzüne çıkartmayı istediklerini belirtti.

Geyik, "Yeni nesile mutfak kültürümüzü tanıtarak sağlıklı otlardan yapılan yemekleri yiyerek daha sağlıklı bir yaşam sağlamalarını çalışmayı hedefliyoruz. Her yıl tüm illerde bunu yapmayı planlıyoruz. Bu otlarla yaptığımız yemekleri sofralarımıza taşıyarak bütün misafirlere bütün halkımıza tanıtmayı sağlayacağız." diye konuştu.

"Bütün etkinliklerde bu bitkinin tanıtımını yapacağız"

Üniversite öğrencilerinden İpek Tekin, kentin yemek kültürünü tanıtmak istediklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Bunun çok faydalı bir bitki olduğunu düşünüyorum. Günümüzde çoğunlukla hazır yemekler tüketiliyor ama bu el üstünde tutulması gereken bir yiyecek. Daha uzun yıllar bu yemeklerin tüketilmesi için bu bitkiden yemek pişirip tanıtacağız. Sadece fuar değil, bütün etkinliklerde bu bitkinin tanıtımını yapacağız."

Karacadağ eteklerinde arkadaşlarıyla kenger bitkisi topladıklarını belirten öğrenci Fatma Toprak, "Kenger çok bilinmeyen bir bitki. Doğu ve Güneydoğu'da yetişiyor. Bunun bilinmesi ve tanıtılması için pişirip, konuklara ikram edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA