Ekonomi

Devreden KDV’ye Maliye ayarı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sahada tespit ettiği devreden KDV usulsüzlüklerini önlemek amacıyla şirketlerdeki devir, birleşme ve tür değiştirmeyi zorlaştıran bir düzenleme yaptı. Bakanlık bu kapsamda yüksek devir KDV’si olan ‘Zombi’ olarak da nitelendirilen şirketlerin tasfiye edilmeyerek, bekletildiklerini, bir süre sonra başka şirkete devredilmesinde ya da birleştirilmesinde KDV devir işleme yaptığını belirledi.

Bu ay başında yürürlüğe giren yeni düzenleme, kamuoyunda uzun süre tartışılan ve içinde asgari kurumlar vergisi ve hasılat tespiti yöntemiyle matrah belirlenmesi gibi vergi güvenliği önlemlerinin yer aldığı 7524 sayılı Torba Yasa ile yapıldı. 

Değişiklik öncesi uygulamada; devir, bölünme ve birleşme işlemlerinde faaliyetini bırakan, bölünen, infisah eden ve birleşen şirketlerin indiremeyip sonraki dönemlere devrettikleri KDV’leri, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya birleşilen şirketler tarafından hiçbir şarta bağlı olmaksızın indirim konusu yapılabiliyordu. 

7524 sayılı Kanunla yapılan şimdiki düzenlemeye göre, Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri sonunda faaliyetini bırakan, bölünen, infisah eden veya birleşen şirketlerin devir KDV’leri, faaliyete başlayan, devir ve bölünme sonrasında devredilen veya birleşilen şirketler tarafından yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre indirim konusu yapılabilecek. Yani, bu şirketlerin devir KDV’lerinin indirimi, yapılacak vergi incelemesi ile doğrulanma şartına bağlandı. Üstelik yapılacak inceleme herhangi bir yılla veya zamanaşımı süreleri ile sınırlı değil.

Yeni düzenleme 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten itibaren yapılan devir, bölünme ve birleşme işlemleri için geçerli olacak. Yani, 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yapılan devir, bölünme ve birleşme işlemleri sonucunda faaliyetini bırakan, bölünen, infisah eden veya birleşen şirketlerin devir KDV’leri, bölünme suretiyle faaliyete başlayan, devralan veya birleşilen şirketler tarafından zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılacak vergi incelemesiyle doğrulanması şartıyla indirim konusu yapılabilecek. Böyle bir vergi incelemesi yapılmadan söz konusu devir KDV’ler faaliyete başlayan, devralan veya birleşilen şirketler tarafından indirim konusu yapılamayacak.

Öte yandan KVK’ya göre şirketlerin kanunda belirtilen şartlar dahilinde limited şirketten anonim şirkete dönüştürülmesi gibi tür değişikliğinde de devreden KDV indirim konusu yapılamayacak.