Siyaset

DEVA Partisi’nden ‘tasarruf tedbirleri’ eleştirisi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Tasarruf ve Verimlilik Genelgesi’nin memurlar üzerinde yaratmış olduğu olumsuz etkileri ve hak kayıplarını gündeme getirdi. Açıklamasında Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’e seslenen Ekmen, bugüne kadar çeşitli tasarruf genelgeleri yayınlandığını ama akıbetleri hakkında bilgi verilmediğini ifade etti. Söz konusu genelge ile “memurun, emeklinin ve garibanın cebine göz dikildiğini” savunan Ekmen, “Eğer bir tasarruf yapmak istiyorsanız, tasarruf genelgesi kapsamı dışında tuttuğunuz deprem ihalelerini denetleyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

İhalenin gerçek maliyeti ile devletin ödediği bedel arasındaki farkın nereye aktığını soran Ekmen, “Aradaki bu fark Çukurambar kafelerinde müteahhit, siyasetçi ve bürokrasi üçgeninde buharlaşıyor” dedi.

‘FAZLA ÇALIŞMA BEDELİ, BİR ÇAY PARASI DEĞİL’

Konuşmasında genelge ile fazla çalışma ücretinin kısıtlanmasını da değerlendiren Ekmen, şunları söyledi:

“Memur çalışması gerektiği kadar çalışıyor. Bir de bunun üzerine işin ve ihtiyacın gerektirdiği kadar fazla çalışıyor. Fazla çalışma ücretinin de saat başı ücreti ne kadar biliyor musunuz arkadaşlar? 10 lira 10 kuruş. Yani bir memur bir saat fazla çalışsa, o çalıştığı saat ücret bedeliyle bir simit yiyemez, bir çay içemez. Ve muhtemelen de fazla çalıştığı için de servis yerine toplu taşımaya binecektir. Toplu taşıma da bunun çok daha fazlasını ücret olarak ödeyecektir. Peki, soruyorum, memurun saat başına aldığı 10 lira 10 kuruş ücret Türkiye Cumhuriyeti Bütçesi’nde 1 milyarda kaç kuruşa tekabül etmektedir ki devlet buna göz koymuştur? Biz saat başı çalışma ücretinin güncellenmesi, insana yakışır bir rakama gelmesini beklerken, bunun kaldırılmasına dair Genelgede bir girişimle karşı karşıyayız.”