DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, her yıl yaşanan mevsimlik tarım işçileri dramları ve yaşadıkları sorunlar dolayısıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek sorumlu bakanlara önlem almaları için çağrıda bulundu. Mevsimlik tarım işçilerinin başka kentlerde çalışmak üzere memleketlerinden ayrıldıklarını, yolculuklar sırasında meydana gelebilen trafik kazalarını gündeme getiren Ekmen, “Bu acı maalesef her yıl defalarca kez tekrarlanıyor. Her sene binlerce çoluk çocuk, kadın ve aile hayatını idame etmek için kendi memleketlerinden göç edip zor koşullarda çalışmak için başka memlekete gidiyor. Bu geçici iç göç ise beraberinde birçok olumsuz durumlara yol açıyor” dedi.

“Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak için göç ettiği yeni bir döneme girmek üzereyken yetkili mercilere bazı hatırlatma ve uyarılarda bulunmak istiyorum” diyen Ekmen, bakanlara “Mevsimlik tarım işçileri göçü başladı lütfen tedbirlerinizi alın!” diye seslendi.

Fahiş fiyat ve stokçuluk teklifi TBMM'de Fahiş fiyat ve stokçuluk teklifi TBMM'de

SORUNLARI TEK TEK SIRALADI

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını tek tek sıralayan Ekmen, ilgili bakanlara özetle şu soruları sordu:

“1. Mevsimlik tarım isçilerinin ve ailelerinin bilgileri e-METİP’e aktarılmış mıdır?

2. Her yıl en geç şubat ayında valiliklerce hazırlanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilmesi gereken Mevsimlik Tarım İsçileri Eylem Planları hangi valiliklerimizce hazırlanmıştır? Bu yıl için bu bildirimi yapan iller hangileridir?

3. Eylem Planı’nın hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi valiliklerce ne şekilde sağlanacaktır? Bunun için hazırlanmış̧ bir ofis valiliklerde mevcut mudur? Hazırlanmış̧ izleme ve değerlendirme raporları var mıdır?

4. İl bazında mevsimlik tarım isçilerine ilişkin yaş, cinsiyet, eğitim vb. istatistik veriler toplanmakta mıdır?

5. Mevsimlik tarım isçileri ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması, yürütülmesi gereken faaliyetlerin izlenmesi, uygulama sırasında doğabilecek sorunlara çözüm üretilmesi için merkezi ve yerel düzeyde nasıl bir yöntem uygulanmaktadır? Bu kapsamda merkezi ve yerel düzeyde hazırlanmış̧ izleme ve değerlendirme raporları mevcut mudur?”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu