Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaptı. Esen, 1 Ocak 2023 tarihinden beri basına yansıyan verilere göre; 288 kadının öldürüldüğünü, 681 kadının şiddet gördüğünü, 366 kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığını ve 116 çocuğun ise istismara uğradığını söyledi. Kadın ve çocukların güvenliği için çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

“ŞİDDET, KADININ YAKASINI BIRAKMAMIŞ”

İstanbul Milletvekili Esen, Türkiye’de kadınlar ve çocukları koruyacak yasaların olduğuna dikkat çekti. Esen, korucu ve önleyici tedbirlerin yetersizliğine ise 6 Şubat depreminden sonraki verileri aktararak işaret etti. Adalet Bakanlığı verilerine göre; depremin ardından 17 bin 705 kadının şiddete uğradığını, 51 bin 592 kadınla ilgili koruyucu, önleyici tedbir kararının verildiğini kaydetti. Esen, 2023’ün ilk beş ayında 43 kadının koruma kararı almasına karşın öldürüldüğünü dile getirdi. Bu verilere ilişkin Esen, “Yaşanan tüm acılara rağmen şiddet kadının yakasını bırakmamış. Ayrıca ülkemizde defalarca koruma kararı almasına rağmen katledilen kadınlar da var. Bu durum, ülkemiz yetkililerinin utancıdır!” diye konuştu.

Geçtiğimiz aylarda Kadın Destek Uygulaması’ndan üç kez yardım istemesine rağmen öldürülen Avukat Belen Nesil Coşğun’u hatırlattı. Esen, “Sebebini biliyoruz ama yine de yetkililere soruyoruz: Neden?” ifadelerini kullandı. Bakanlığın şeffaf bir şekilde şiddet ve ölüm verilerini paylaşmadığını kaydederek, verilere farklı kaynaklardan ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: Başkent