Gündem

Dev Sağlık-İş’in baraj altında kalmasına bakanlık önünde tepki

Dev Sağlık-İş üyesi sağlık çalışanları, sendikanın baraj altında kalmasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde tepki gösterdi.

 DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, yüzde 1 barajının altında kladı ve sendika üyeliği bakanlığın sisteminden silindi. Dev Sağlık-İş üyesi çalışanlar söz konusu duruma tepki göstermek için bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya geldi. Açıklamaya DİS Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada “Sendika seçme özgürlüğü engellenmez” dedi. Çerkezoğlu, sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistiklerin Resmi Gazete'de yayımlanmadan önce kendi üyeliğinin de bakanlık sisteminden silindiğini kaydederek, şunları söyledi:

“İstatistik yayınlanmadan çok kısa bir süre önce, 12-13 Temmuz günlerinde bir buçuk gün bakanlığın üye kayıt işlemleri olan sisteme girilemedi. Üye yapabiliyor bütün sendikalar ama onaylayamıyoruz. Tabi bütün sendikalar ayağa kalktı, ne oluyor diye? diye. Bakanlık yetkililerine sorduğumuzda dediler ki teknik bir sorun olduğunu, sistemde bakım yapılıyor denildi. 1.5 gün sonra erişime açıldı sistem. Açılır açılmaz arkadaşlarımız bazı üyelikleri sorguladılar. Ne gördük biliyor musunuz sevgili arkadaşlar? 12-13 Temmuz'da sendikamızın üye sayısının düşürüldüğü ve üyeliklerin silindiği o günlerde bu sendikanın ve DİSK'in genel başkanı olarak benim üyeliğim dahi sistemden silinmiş. Buradan Çalışma Bakanlığına bir kez daha sesleniyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sendika hakkını, sendika seçme özgürlüğünü engelleyemezsiniz. Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin DİSK'in çatısı altında özgür toplu iş sözleşmesi masaları kurmasını engelleyemezsiniz.”

‘SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN’ 

Çerkezoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve emeğiyle geçinenlerin hakkını hukukunu güvence altına alması gereken bir bakanlıktır. İşçilerin en temel hakkı olan sendikalı olma, örgütlenme hakkını korumak, güvence altına almak ve işçilerin sendikalaşmasının başta toplu sözleşme ve grev hakkı olmak üzere sendikal haklarını kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldırmak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın asli görevidir. Türkiye'de her şey ama her şey işçilerin sendikalaşmasının, sendikal haklarını kullanmasının önünde engeldir. Yasalar, mevzuat, işveren tutumu ve kamunun tutumu yer yer işçilerin önünde engeldir. O nedenle maalesef Türkiye hala daha her yıl Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun hazırladığı raporda işçi haklarının en kötü olduğu on ülkeden bir tanesidir. Bu ülke, bu ülkenin işçisi ve emekçisi bu tabloyu hak etmiyor. Biz de dünyadaki bütün işçiler gibi, bütün sınıf kardeşlerimiz gibi sendikalı çalışmak istiyoruz. Sendikalaşmanın önündeki bütün engeller kaldırılsın istiyoruz. Sendikal mevzuatımız demokratikleştirilsin istiyoruz.”