Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici 4-9 Eylül tarihlerinde Tüzük değişikliğini görüşmek ve karara bağlamak için toplanacak Cumhuriyet Halk Partisi 20’nci Olağanüstü Kurultayı ile ilgili basın toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Böke, “Seçim sürecinde başarıyı getirmiş olan ve Türkiye’de CHP’yi birinci parti yapmış olan ve daha çok halka hizmet etme imkanını ve sorumluluğunu bize vermiş olan ve neye dayandığını bugün en ince detayına kadar paylaşmayacağım onu konuşmak için çok fırsatımız olacak. Ancak şunu söyleyebilirim ki hakikatten korkmayan ve kendini yenileme cesareti gösteren ve hayatın gerçeklerini kendine alan bir anlayışla yola devam ediyoruz” ifadelerinde bulundu.  

CHP’de değişimin ilk adımının Kasım 2023’te yaşanan yönetim değişikliğiyle atıldığını ifade eden Böke, “O günden itibaren yerel seçimlere hazırlanmaya başladık. Ölçme değerlendirmeye dayalı kurumsal bir sistem kurduk” diye konuştu. Örgütünden güç alan ve teknolojiyle pekiştirilen bir sistem kurulduğunu ifade eden Böke, “Mahallelerden örgütlere katılımcı bir süreç işlettik” değerlendirmesinde bulundu. CHP’deki değişime dikkat çeken Böke, şunları söyledi: ”Değişim dedik ve değişimden korkmadık. Hakikatten korkmayanlar ölçerler değerlendirirler veriye dayalı iş yaparlar. Biz de ölçme değerlendirmeye dayalı bir sistem kurduk. Biz örgütünden güç alan ve bu gücü teknolojiyle birleştiren bir sistem kurumsal yapıyı kurduk. Ölçme değerlendirmeye dayalı öyle bir sistem kurduk ki, siyasilerin stratejilere karar verdiği, seçilmişlerin stratejiyi belirlediği, uzmanlardan bu strateji ışığında bilgiyi derleyeceği bir sistem kurduk. Yani bugünkü tek adam sistemine karşı atanmışların değil, seçilmişlerin yetki kullandığı bir sistemle başarının gelmesi yönünde adım attık.”

“TÜRKİYE VİZYONUMUZ”

“İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” olarak adlandırılan tüzük değişikliği kurultayının, herkesin rahatça görüşlerini dile getirebildiği seyircisiz bir kurultay olacağını  belirterek, kurultayın, “CHP iktidarının sağlam temelini oluşturacak sürecin” ilk adımı olacağını kaydetti. Böke sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kurultay 2’nci yüzyıl değişim kurultayı. Değişim zaten başladı şimdi 2’nci yüzyıldaki iktidar iddiamızın sağlam temellerini oluşturacağımız bir kurultay çalışmasının başlangıcındayız. Biz sadece partimize değişim için yola koyulmadık, bu değişimin Türkiye’yi değiştirme iddiamız olarak gördük. Biz Türkiye’nin 1’inci partisi olarak bu iddiamızın altını dolduracak çalışmaları yürütüyoruz. Son yerel seçimlerdeki birinci parti oluşumuzla iktidar iddiamızın arkasındayız. Dolayısıyla kurultayımız da iktidar iddiamız ve Türkiye’yi daha demokratik, kapsayıcı, daha zengin bir ülke olma doğrultusunda gerçekleşecek. Bu Türkiye vizyonumuz.”

Böke, kurultay sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Üç farklı bölümde, kuracağımız masalarda tüm delegelerimiz ve genel başkanımız katılımıyla gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki bir yıl için usul ve yönteme ilk bölümde karar vereceğiz. Hayat pahalılığı, eğitim endişeleri, geçim sıkıntısı sorunlarına çare üretecek ikinci yüzyıl kavramlarını, Türkiye vizyonumuzu hep birlikte konuşacağız. Küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye’deki yansımalarını değerlendiren bir çalışma yürüteceğiz. Dünyadaki sosyal demokrat siyasete CHP liderlik yapıyor olacak. Sosyalist Enternasyonal'in bu konularda çalışan komitesi de kurultayımızda yer alacak. Birleşmiş Milletler'e sunacağımız Ankara Deklarasyonu hazırlanacak. Sosyalist Enternasyonal kendi hazırlıklarını tamamladıktan sonra CHP delegeleriyle çalışacak. Dünya liderlerinin katılacağı toplantıda bizim dünya vizyonumuz bir parçası olacak. İddiamız ve hedefimiz Türkiye iktidarıdır.” diye konuştu.

Parti içi eşgüdüme dikkat çeken Böke şunları kaydetti: “Partimizi bir bütün olarak her şeyin merkezine koyduk. Genel merkez, yerel yönetimler, kimsenin ezilmediği herkesin birbirinden güç aldığı ve birbirini çoğalttığı bir sistem kurduk. Eşgüdümlü bir kurumsal yapı ortaya koymak istedik. Bütünleşik bir eşgüdüm siyasetini oluşturduk. Bu yetmedi, sosyal demokrat belediyecilik konseyi kurduk ve bu konseyde tüm yerel yöneticilerimizin sesinin duyulacağı ve daha etkin hizmet verebilecekleri yapıyı genel merkezimizdeki kurumsallıkla sağladık. Biz tıkır tıkır işleyen bir saatin çalışmasını değişimi başlattığımız günden itibaren ortaya koyduk. Bu saatin tıkır tıkır çalışması genel merkezimizdeki koordinasyon ve eşgüdümle oluşturduk.”

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici de, tüzük çalışmalarına ilişkin bilgi vererek “31 Mart seçimlerinde 47 yıl sonra partimizi başarıya taşıyan anlayışı tüzüğümüze derc edeceğiz. Partimizi yerel seçimlerde birinci parti yapan anlayışın genel seçimlerde de birinci parti olması yolundaki anlayışı tüzüğümüze yazmayı planlıyoruz. Bunun için gerekli tartışmaları yapıp, sonuçları değerlendirip en nihayetinde CHP’yi birinci yapacak anlayışı ortaya koyacağız.” dedi.

Selin Sayek Böke ve Gül Çiftçi Binici, toplantı sorusu basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kadın kotasına yönelik soruyu yanıtlayan Binici, “Biz 31 Mart seçimlerinde de gençleri ve kadınları önceledik. Partimizde kademeli olarak daha çok kadın olacak. Bunu genel başkanımız da her fırsatta dile getiriyor. Tüzük çalışmalarımızı da katılımcı çerçevede yapmış olduğumuzu bildirmek isterim.” diye konuştu.

Muhabir: Zehra ŞAHİNDOKUYUCU