Ekonomi

Danıştay şirket ortaklarını rahatlattı

Danıştay’dan sermaye taahhüt borcunu yerine getirmeyen/getiremeyen ortakları yüzünden vergi incelemesine alınan ve milyonlarca TL vergi ziyaı cezalı tarhiyatlara maruz kalan şirketlere müjdeli haber geldi.

Danıştay, şirket ortaklarından sermaye taahhüt borcunu yerine getirmeyen, ortakları yüzünden vergi incelemesine alınan ve milyonlarca lira vergi ziyaı cezalı tarhiyatlara maruz kalan şirketleri rahatlatacak bir karar aldı.

Anonim şirketlerde, nakden taahhüt edilen payların en az yüzde 25’inin tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Limited şirketlerde ise, nakden taahhüt edilen payların en az yüzde 25’inin tescilden önce ödenme şartı bulunmuyor, nakden taahhüt edilen sermayenin 24 ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Bu nedenle, şirket ortakları, sermaye taahhütlerinden dolayı ortağı oldukları şirketlere karşı borçlu sayılıyor.

Danıştay 3. Dairesi bu konuda yaşanan tartışmaya son noktayı koydu. Daire, “Ortağın sermaye taahhüdünü yerine getirmemesi Türk Ticaret Kanunu uyarınca temerrüt hali olduğundan, süresinde yerine getirilmeyen bu taahhüt nedeniyle ancak temerrüt faizi hesaplanabilir, bu durum transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirilemez!” kararı verdi.

Bu arada şirketler, ortaklarından sermaye taahhüt borcunu yerine getirmesini isteyebilecekleri ve dava edebilecekleri gibi, ödemede gecikme sebebiyle uğradıkları zararın tazminini de isteyebiliyordu.

Fotoğraf: AA