Beykoz Üniversitesi Kavacık Yerleşkesinde düzenlenen sempozyumun açılışında onur konuğu Prof. Dr. Nermin Abadan Unat,  Türkiye'de eğitimine devam etme sürecinden bahsederken Cumhuriyet'in kendisine tanıdığı imkanları da dile getirdi. Sempozyumda cumhuriyet ve kadınlar, Türkiye'de kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirdiği eleştirel bakış ve araçlarla; tarihi, toplumsal, kültürel, ekonomik, politik, dinsel ve sanatsal bağlamları ile ele alınarak, kadınlar adına yüzyıllık tarih ortaya koyuldu. Sempozyum kapsamında KEKBMV Koleksiyonundan derlenen 'Cumhuriyet'in Kadınları Sergisi'nin de açılışı yapıldı. Cumhuriyet döneminde önemli katkılar sunmuş ve başarılar kazanmış 28 cumhuriyet kadını fotoğraflarıyla sergide yer aldı.

İlk 2 gün simultane çevirilerin olduğu sempozyumda, yüzlerce katılımcı, sempozyumdaki panel ve oturumları hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak takip etti. Etkinliğin ikinci gününde ise Dr. Hüseyin Kıyak ve ekibi, 'Cumhuriyet Kadınlarından Şarkılar' konseri ile Cumhuriyetin kadın bestekarlarının eserlerini seslendirdi.

"YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ KADINLARIN ORANI YÜZDE 51"

Sempozyum açılış konuşmacılarından Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman; “Üniversitemizde tarihi bir an; cumhuriyetimizin 100'üncü yılına ulaşmasına tanıklık ediyor, bunun mutluluğunu, coşkusunu ve gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetin 100 yıl içerisinde ülkemize ve insanlığa ekonomik, sosyal ve kültürel çok büyük kazanımları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların içerisinde en büyük ve en değerli kazanımlar kadınlar ve kadın hakları ile ilgili konular. Kadınların Cumhuriyet dönemindeki kazanımlarının en temel dinamiği ise hiç kuşkusuz onlara sunulan hak ettikleri eğitim fırsatları olmuştur. Kız çocuklarının ilkokul eğitimi zorunlu hale getirilmiş, bu sayede kadınlar okula gitme imkanı bulmuş, iş ve sosyal yaşamın içerisinde daha fazla yer almaya başlamışlardır. Günümüzde de yükseköğretimde kadınların oranı erkekleri geçerek yüzde 51'e ulaşmıştır" dedi.

Prof. Dr. Durman, “Cumhuriyet kadınlarının, Türkiye'deki toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanının zengin birikim ve dinamizminin disiplinlerarası bir bağlamda ele alınarak cumhuriyetimizin 100 yılının kadınlar açısından bilançosunun çıkarılmasına katkıda bulunacak bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu değerli iş birliği için Kütüphane ve Bilgi Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Değerli Hocamız Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu'na, Vakıf Yönetim Kurulu Üyelerine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

KADINLARIN YÜZ YILLIK TARİHİNE IŞIK TUTULDU

KEKBMV Yönetim Kurulu Başkanı,  Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu ise sempozyum ile cumhuriyetin 100'üncü yılında kadınların yüz yıllık tarihine ışık tutulduğunu ifade ederken şöyle konuştu;

“Cumhuriyetin kurucu unsurlarının başında kadınlar gelmektedir. Cumhuriyetle birlikte kadınlar kamusal ve özel alanda daha çok görünmeye ve karar mekanizmalarında var olmaya başlamıştır. Kadınlar; eğitim, sanat, kültür, sağlık ve siyasete kadar her alanda çok önemli katkılar sundular ve önemli başarılar sağladılar. İşte bu sempozyumda da cumhuriyetin kadınlara kazandırdıkları ve kadınların karşılarına çıkan engelleri nasıl aştıklarına dair konular üzerine odaklandık."

Kaynak: DHA