Sağlık

Çocuklarda düztabanlık belirtilerine dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Aybars Kıvrak çocuklarda görülen düztabanlık konusuna ilişkin bilgiler verdi. Dr. Kıvrak, kilolu çocuklarda da daha sık görüldüğünü belirterek alınması gereken önlemleri anlattı.

Çocukluk çağının en fazla görülen ayak deformitesi olan düztabanlık konusunda Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi. Dr. Aybars Kıvrak, “Düztabanlık; ayak iç tarafındaki arkın çökmesi ile karakterize ve çocukluk yaş grubunda sıkça görülen bir durumdur.” diyerek erkeklerde kızlara göre daha sık görüldüğünü söyledi.

Kıvrak açıklamalarına şöyle devam etti: “Yine bunun yanı sıra kilolu çocuklarda da daha sık görülür. Genellikle idiopatik (nedeni bilinmeyen) olduğu gibi altta yatan bir hastalığın (nöromuskuler hastalıklar, tarsal koalisyon gibi) habercisi de olabilir. Oluşum mekanizmasında altta yatan ligaman gevşeklikleri ve ayak bileği çevresi kaslarının kontraktürleri suçlanmaktadır.

 Çocuklarda ve erişkinlerde görülen düztabanlığa tedavi yaklaşımı aynı olmamaktadır. Yaşamın ilk 10 senesinde düztaban olan çocukların birçoğunda düztabanlığın gerilediği görülmektedir. Genellikle bu hastaların herhangi bir şikayeti yoktur. Daha az sıklıkla şikayeti olan hastalarda ayak tabanında ve bilek çevresinde ağrı görülebilir. Bu dönemde daha çok ailenin kaygıları ve kozmetik sorunlar ön plana çıkmaktadır. Aileler çocuklarında kalıcı bir yürüme bozukluğu gelişebileceğinden veya ileride bazı meslekleri yapmalarında engeller oluşabileceği yönünde kaygı duymaktadır.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTA!

Çocuklardaki düztabanlıkta ayrım yapılması gereken en önemli noktanın “Bu hadisenin çocuğun genel gelişiminin bir parçası mı olduğu yoksa tedavi edilmediği takdirde ileride kalıcı bir sakatlığa neden olabilecek bir patoloji mi olduğudur.” olduğunu söyleyen Dr. Kıvrak, bunun tespitinin de konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesi ile mümkün olduğunu ifade etti.

“TEDAVİ NEDENLERE GÖRE DEĞİŞİR”

Doç. Dr. Aybars Kıvrak, “Çocuklarda düztabanlığın tedavisi altta yatan nedenlere bağlı olarak değişmektedir. Eğer doktor tarafından bu durumun çocuk gelişiminin doğal bir parçası olduğu düşünülüyorsa hasta sadece rutin doktor kontrollerine çağrılır. Bu hastalarda özel ayakkabıların veya cihazların kullanımında hastanın fayda sağlayacağı konusunda literatürde yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra kas ve kemik hastalıklarına bağlı olarak görülen çocukluk çağı düztabanlıklarında durum biraz daha farklıdır. Bu hastalarda özel ayakkabı-cihaz kullanımı ve cerrahi tedaviler (yumuşak doku ve kemik ameliyatları) ön plana çıkmaktadır.'' dedi.