Siyaset

CHP’li Yıldırım Karar: Okullardaki personel eksikliği hijyen sorunu yaratıyor

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, "Bu şartlarda eğitim gören çocuklarımızın sağlığı ciddi bir tehdit altında. Hijyen eksikliği hem sağlık riskine yol açıyor hem de eğitimi aksatıyor” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, okullarda artan hijyen krizine ve iş gücü uyum programı (İUP) kapsamında okullarda çalışacak hizmetli personelin durumuna ilişkin yaptığı değerlendirme, ““Okullarımızda hijyen şartları giderek kötüleşiyor. Yardımcı personel yetersizliği, eğitim sistemimizi ciddi bir krizin eşiğine getirdi” dedi.

6-7 BİN LİRAYA PERSONEL ÇALIŞTIRMA FİKRİ

İUP kapsamında çalışanların maaşlarının 6-7 bin lira olduğunu, neredeyse asgari ücretin 3’te 1’i kadar olduğunu ifade eden Yıldırım Kara, “Bu ücretle kim çalışmak ister. Bu yüzden ne çalışacak personel bulunuyor, ne de okullar temizlenebiliyor. Tek çözüm kadrolu personel istihdam etmektir” tespiti yaptı.

Bu ücretler nedeniyle pek çok okula yalnızca bir temizlik personelinin atandığına dikkat çeken Yıldırım Kara, bu personelin de haftada sadece 3 gün çalıştığını kaydetti. Çalışma süresinin daha sonar 2 güne indirileceğinin İUP kapsamında olduğunu dile getiren Yıldırım Kara, “Bu kadar mantık dışı bir planlamayla okullar nasıl temizlenecek? Bu şartlarda eğitim gören çocuklarımızın sağlığı ciddi bir tehdit altında. Hijyen eksikliği hem sağlık riskine yol açıyor hem de eğitimi aksatıyor” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki okulların durumunun daha vahim olduğunu ifade eden Yıldırım Kara, “İkili eğitim sisteminde sabah akşam dolup taşan bu okullarda temizlik personeli yok denecek kadar az. MEB ‘okulları sorunsuz açtık’ diyerek gerçeği gizliyor. Öğretmenlerimiz, öğrencileri hasta olmasın diye okullarda temizlik yapmaya mecbur kaldı. Bu sistem öğretmenlerin fedakarlıkları ile ayakta duruyor” değerlendirmesi yaptı.