CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da TOKİ Konutları ve yol inşaatı gibi sebeplerle habersizce zeytinlikleri sökülen yurttaşları ziyaret etti ve videolu bir basın açıklamasında bulundu.

Hatay’daki zeytinliklerin yurttaşların en önemli ve tek geçim kaynağı olduğuna işaret eden CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Babadan mirasları olan 70-80 senelik bu zeytinlikler. Defalarca dile getirdik, depremzede çiftçilerimiz bu yıl zeytin hasadından iyi bir gelir sağlayabilir; bu sayede biraz da olsa yaralarını sarabilirler. TOKİ konutları için, rezerv alan için, maden tesisleri için hasadı bitmeyen bu zeytinlerin sökülmesinin kimseye bir yararı yok. Birçok kullanılabilecek arazi mevcutken bize miras kalan bereketli zeytin ağaçlarımızı sökmenin Hatay’a zararı büyük olacaktır. Kırıkhan Kurtlusoğuksu’da bu yapılanların takipçisi olacağız” diye konuştu.

Yurttaşa babadan miras

Milletvekili Yıldırım Kara’nın çektiği videoda vatandaşlar tepkilerini, “70-80 yıllık zeytinlikleri sökenlerin vicdan, Allah korkusu diye bir şey yok. Üç-beş tane garibanın nan-ı ekmeğe muhtaç etmek gayeleri” sözleri ile dile getirdi.

Zeytinlik sahiplerinin ana-baba miras malı olduğunu dile getiren bir yurttaş ise “Kimsenin 10 dönüm yeri yok. 3-5 dönüm” diyerek tepki gösterdi. Bölgede 600-700 dönümlük zeytinlik arazinin olduğunu hatırlatan bir başka yurttaş ise, "TOKİ’yi ifade ederek, ‘Bu adamların zeytinliklere kastı ne acaba. Zeytinlik olmayan boş olan yerde inşaat yapmıyorlar, bizzat gelip zeytinlikleri söküyorlar. Benim hakkım varsa, helal olmasın Allah yedirmesin kendilerine” sözleri ile tepkisini dile getirdi. Köylü bir kadın çifti ise “Birinci depremden kurtulduk ama, şimdi kurtulamıyoruz” dedi. Videoda bir yurttaş ise 1957-1961 tarihleri arasında 280-300 dönüm alanda zeytinliği babası ile ektiklerini anlattı. Ağaçların 70 yıllık olduğunu vurguladı.

Milletvekili Yıldırım Kara ise zeytinliklerin vatandaşların tapulu arazileri olduğunu kaydederek, TOKİ Başkanı ile yaptığı konuşmayı şöyle anlattı: “TOKİ Başkanı Levent beyi ben aradım. Zeytinlikler kanunla korunan bir tarım ürünü. TOKİ burada tapulu araziler üzerinde ev yapacak. Burada ürün var. İnsanların onları toplamasına fırsat verin. Sonra gelin insanlarla konuşun. Çünkü vatandaşların birçoğu kimisi duymuş, kimisine muhtar söylemiş, kimisi e-devletten bakmış tapu yok, tapudaki kaydının silindiğini, TOKİ yapılacak, rezerv alan gibi ifadeleri görmüş.”

TOKİ yetkililerinin gelip vatandaşlara herhangi bir bilgi vermediğini de dile getiren Yıldırım Kara, “Yetkililere diyorum ki; zeytinler üzerinde iken, ağaçların başında iken şimdi gelip dokunmayın. İnsanlarla konuşun. Ağaçları saydınız mı, gelip tescillediniz mi, paralarını ödediniz mi? Dolayısıyla yurttaşların zeytinliklerini gasp etmeyin” diye konuştu. 

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU