Siyaset

CHP’li Yıldırım Kara: İskenderun’a ‘Angus değil’ sağlık sorunu geliyor

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara Angus sevkiyatının İskenderun’da bir halk ve çevre sağlığı sorunu olarak devam ettiğini, artık iktidarın bunu çözmesi gerektiğine işaret etti.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara et fiyatlarının düşürülmesi için yapılan sığır ithalatının fiyatların düşürülmesinde hiçbir faydasının olmadığını aksine sağlık sorunları yarattığını dile getirdi.

Yıldırım Kara yaptığı yazılı açıklamada, “Son 10 yıldır İskenderun Limanı’na getirilen Angus sığırlarının et fiyatlarını düşürmediği gibi İskenderun angus yüklü gemiler geldiğinde ağır bir kokuyla, sinek bulutlarıyla örtülür, ölü anguslar gemilerden körfeze atılır. Gemiler limana angus değil, sağlık sorunları da getiriyor. Geçtiğimiz haftalarda sevkiyat sırasında kaçan bir angus, trafik kazasına neden oldu. Şimdi de yurttaşlardan, yoğun sinek varlığı nedeniyle şiddetli kaşıntı, bununla ilgili ciltte açılan yaralarla ilgili şikayetler alıyoruz” dedi.

Öncelikle ithalatın değil, hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım Kara, İskenderun özelinde ise ithalatın Limak Port üzerinden değil, şehrin dışında uygun bir yerden yapılmasını önerdi. Yıldırım Kara şöyle devam etti:

“2010 yılının bir dönüm noktası olduğunu vurgulamaktadır: 2000 yılında, TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin kasaplık sığır ithalatı bulunmuyordu. Gelinen noktada, 2023 yılında 74 bin baş kasaplık sığır ithal edildiğini buluyoruz. Toplam canlı hayvan ithalatının yine 2000 yılında 33 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişken, 2023 yılında 1 milyar 382 milyon dolar seviyesine çıktığını saptıyoruz. Bu ithalatın gerekçesi, 2010 yılında ilk angus yüklü gemiler gelmeye başladığında, özellikle kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi olarak açıklanmıştı. Et fiyatları, altın fiyatlarıyla kıyaslanır hale geldiğine göre, ortada bir başarı yok. Aksine, et arzının sağlanmasıyla ilgili endişeler öyle arttı ki, iktidar, tavuk et ihracatını sınırlandırmak zorunda kaldı. Şimdi de hayvancılığın devam edebilmesi için yabancı işçi göçüne ihtiyaç duyduğumuz iddiası dile getiriliyor. Et üretimini sürdürmek için hem sağlığı hem ulusal güvenliği riske atmak bir akıl tutulmasıdır.”