CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, konuya ilişkin yaptığı açıklamada son dört yılda eğitim masraflarında yaşanan devasa artışa dikkat çekti. "Çantanın içi zamla doldu" diyen Yıldırım Kara, "Bir öğrencinin ilk ay masrafı asgari ücreti buluyor" dedi.

BOŞ ÇANTA LÜKS OLDU

Son dört yıldaki fiyat değişimlerini rakamlarla göz önüne seren Yıldırım Kara, çanta maliyetlerindeki artışı şu verilerle özetledi:

Kırtasiye Giderleri: Dört yıl önce 703 TL olan temel kırtasiye masrafı, bu yıl dört kat artarak 3.615 TL'ye yükseldi.

Boş Okul Çantası: 2022 yılında 229 TL olan standart bir sırt çantası bugün 1.150 TL'den satılıyor.

Ek Çanta Giderleri: Boş bir beslenme çantası 399 TL, boş kalem kutusu ise 230 TL seviyesinde. Sadece boş çanta ve aksesuarların maliyeti dahi bin lirayı aşarak 1.779 TL'yi buluyor.

Okul Servis Ücretleri: 2022'de en kısa mesafe (0-1 km) için aylık 660 TL ödenirken, bugün bu rakam 6,5 kat artışla 4.456 TL'ye çıktı.

"İLK AY BİR ASGARİ ÜCRET GİDİYOR"

Servis, kıyafet ve beslenme masrafları da eklendiğinde tek bir çocuğun okula başlama maliyetinin ilk ay için bir asgari ücreti bulduğunu belirten Yıldırım Kara, iki veya üç çocuklu ailelerin bu masrafları karşılamasının imkânsız hale geldiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarın her fırsatta üç çocuk tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Yıldırım Kara, "Bir çocuğun masrafını karşılayamayan vatandaş nasıl üç çocuk yapsın? İktidar nüfustan şikayet etmeden önce yarattığı enflasyonu bitirmelidir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cemil Cahit Saraçoğlu