Siyaset

CHP’li Yaman’dan aile hekimleri düzenlemesine tepki

Aile hekimleri düzenlemesine ilişkin yeni çalışmaya doktor kökenli CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman tepki gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, 2021 tarihinden bu yana yürürlükte olan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliklerin güvencesiz çalışan aile hekimleri ve aile sağılığı çalışanları için daha da güvencesiz ve keyfiyete dayalı bir düzenleme dayatması olduğunu söyledi.

Hedef puan dayatmasındaki amaç nedir?

Aile hekimlerinin sözleşme yenilemelerindeki şartlarının belirsiz olduğunu dile getiren Yaman, “Gebelik, lohusalık, bebek ve çocuk izlemleri, bağışıklama, kronik hastalık ve kanser taramaları kapsamında, hangi kriterlere dayanarak hesaplandığı belli olmayan hedef puan dayatması, adeta güvencesiz çalışmanın daha baştan habercisidir. Bulunmayan aşılar nedeniyle yapılamayan bağışıklamadaki hedef puan tutturamamanın sorumlusu Sağlık Bakanlığı mıdır, yoksa aile hekimi midir?” sorusunu yöneltti.

CHP’nin, aile hekimliği başına düşen nüfus tavanını, aile hekimi sayısını artırarak düşürmeyi planladığını dile getiren CHP’li Yaman, bunu yaparken de aile hekimliğini teşvik edecek özlük hakkı artışı yaparak kurguladıklarını kaydetti. Yaman, “Sağlık Bakanlığı’nın taslak yönetmeliğinde nüfus tavanının 4 binden 3 bin 500’e düşürüldüğünü, bunun da tavan ücrette kayba neden olarak yapıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’li Aylin Yaman, açıklamasında daha vahiminin ise sağlık hizmetine ihtiyaç duymayan kişiler nedeniyle aile hekiminden kesinti yapılacağını belirterek şöyle devam etti: “Fakat belki de daha vahimi, sağlık hizmetine ihtiyaç duymayan kişiler nedeniyle hekimlerden kesinti yapılacak olmasıdır. İleri dünya ülkelerinde, hasta olmayan kişiler ve onları takip eden hekimleri için ödül mekanizmaları planlanırken, aile hekimliği birimine belki sağlıklı olma hali nedeniyle, belki de kaldırdığınız basamaklandırma sistemi nedeniyle, doğrudan 2.-3. Basamağa giderek aile hekimine gelmeyen kişiler için, adeta hekim cezalandırılmaktadır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde bölgesel farklılıklar mevcuttur. Sosyoekonomik düzeyin yüksek olduğu, özel sağlık kurumlarının kullanılma alışkanlığı bulunan bölgelerde aile hekimleri otomatikman cezalandırılacaktır.”

Aylık nöbet stresi

CHP’li Doktor vekil Aylin Yaman, açıklamasında yeni düzenlemede bir başka garabeti ise “Entegre Sağlık Birimleri”nde olduğunu kaydetti. Yaman, “Aylık hedeflenen nöbet tutulmadığı takdirde maaş kesintisi yapılacağı tanımlanmıştır. Aile hekiminin temel sorumluluğu aile hekimliği hizmetidir. Eğer ESB’de yeterli hekim var ise zaten aile hekimi nöbetine ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu durumda, asli görevini yerine getirse dahi nöbet tutmayan aile hekimi cezalandırılacak, maaşının çok büyük oranda kesilmesi söz konusu olacaktır. Teşvik ödemesi adı altında ulaşılması imkansız muayene sayısı hedefi koymak, sadece aile hekimini tükenmişliğe sürükleyecek bir uygulama olacaktır. Bu tür teşvik uygulamaları, iş barışını bozan, hastayla hekimi karşı karşıya getiren ve şiddeti tırmandıran uygulamalardır. Ayrıca, hastaların aile hekimi dışında hastanelere yaptıkları ziyaretlerden de aile hekimi cezalandırılacaktır. Sevk zinciri uygulamasının olmadığı bir ortamda, aile hekiminden adeta hafiyelik yapması beklenmektedir” değerlendirmesi yaptı.

Hekimlerden yüzde 12 kesintinin önü açılıyor

Yaman düzenlemeye yönelik bir başka itirazının ise hekimin kirasını, bakım-onarımını, malzeme teminini sağladığı cari ödenekte planlanan yüze 12’ye kadar kesinti uygulaması olduğuna da vurgu yaptı. Yaman, “Biz, binalar kamuya ait olsun, hekim bu ödeme yükümlülüğünün altına girmesin derken, verilen paranın da kesileceğini görüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın temel görevlerinden biri olması gereken sağlık okur-yazarlığını artırmak, gereksiz ve fazla ilaç kullanımını engelleyici politikalar ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi sorumluluğu, bu taslak yönetmelikle, aile hekimine yüklenmiş, uygunsuz ilaç kullanımı, ücret kesintisi yöntemi ile cezalandırılmıştır. Doğru yöntem, kamuya ait binalarda, kamu kadrolarında, tek kalemde emekliliğe yansıyan yüksek özlük haklarıyla en fazla 2000 kişilik nüfusla, meslek ilkelerine ve etiğine uygun bir çalışma modelidir. Çalışanın haklarını, güvenliğini ve memnuniyetini gözetmeyen tasarılar asla sürdürülebilir değildir ve derhal geri çekilmelidir” ifadelerini kullandı.