CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, gıda sektöründe giderek yaygınlaşan taklit ve hileli ürünlere dikkat çekerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Uzun, bu durumun halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı ve acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

Son dönemde taklit ve tağşiş ürünlerin sayısının arttığını ifade eden Uzun, "Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim itibarıyla birçok temel gıdanın yer aldığı taklit-tağşiş ürünler listesini güncelledi. Bu listede kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısı 10 artarak 66'ya, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşen ürün sayısı ise 35 artışla 498'e ulaştı. Bu tablo, ekonomik durumun etkilerini yansıtırken gıda sektöründe yaşanan olumsuzlukları da gözler önüne seriyor" dedi.

"EKONOMİK KRİZ VATANDAŞI UCUZ ÜRÜN ARAYIŞINA İTTİ"

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların alım gücünün düştüğünü ve ucuz ürünlere yöneldiğini belirten Uzun, "Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, yurttaşların alım gücünü azalttı ve onları ucuz ürün arayışına itti. Üretim maliyetlerindeki artışlar ve hükümetin yanlış politikaları bu durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Bazı üretici ve esnaflar ise bu durumu fırsata çevirerek, taklit ve hileli ürünleri piyasaya sürüyor, insan sağlığını riske atıyor" ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR BİLİMDEN VE ÇÖZÜMDEN UZAK"

İktidarın plansız politikalar izlediğini öne süren Uzun, "İktidar, çözüm önerilerine kulak tıkayarak ilerlemeye çalışıyor, fakat bu yol hem üreticiyi hem de tüketiciyi felakete sürüklüyor. Planlamadan, bilimden ve çözüm üretmekten uzak politikalar, yerli üreticiyi zor duruma sokarken, ülkemizi temel ürünlerde dışa bağımlı hale getirdi. Bu durum, bir yandan gıda krizini derinleştirirken diğer yandan hileli ürünlerin artmasına neden oluyor" dedi.

"TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT-TAĞŞİŞ ÜRÜNLERİN ARTIŞINI ÖNLEYEMİYOR"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerde yetersiz kaldığını savunan Uzun, TBMM’nin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Uzun, "Denetim ve planlamadan sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş ürünlerin artışını önleyemiyor. İnsanlarımızın sağlığı büyük bir tehdit altında. TBMM bünyesinde kurulacak bir komisyon aracılığıyla, bu ürünlerin önüne geçilmesi, denetimlerin artırılması ve tarım politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ