Siyaset

CHP'li Toprak: Yargıtay, TBMM’yi dizayn etmek istiyor

CHP'li vekil Erdoğan Toprak, "AYM’nin kendisini jüristokrasi konumunda gördüğünü iddia eden Yargıtay, TBMM’yi dizayn etmek istiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerine yönelik soruşturmalar hakkında konuşarak,  “Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) AKP dönemine ait milyarlarca liralık yolsuzluk-usulsüzlük dosyası 6 yıldır İçişleri Bakanlığı ve savcılıklarda tutulurken, savcıların Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerine yönelik konser ve kültürel etkinlik soruşturmaları iktidarın yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etme planıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmiş belediye başkanlarına 10-15 yıl öncesine giderek soruşturma açan, görevden alan ve yerlerine kayyum atayan savcıları tebrik etmesi, övgüler düzmesi yargıya siyasi talimat değil mi?” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin gerisinde yer alan diğer 5 ülkenin hepsi diktatörlük

Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

Türkiye Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 2023’te daha alt sıralara geriledi. World Justice Project’in (WJP) 2023 raporunda, 142 ülke arasında 117’nciliğe inen Türkiye’nin ülke puanı, 100 üzerinden 41. Yolsuzluk endeksinde 71, temel haklarda 133, hukuk yargılamasında 119, ceza yargılamasında 107’nci sırada. İktidarın kullandığı güç ve yetkilere hukuki ve yasal sınırlama getirebilme kriterindeyse 142 ülke içinde 137’nci sırada yer alan Türkiye’nin gerisinde yer alan diğer 5 ülkenin hepsi diktatörlük.

Memur ve memur emeklilerinin resmi zam oranı yüzde 49,25 olurken SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,56’lık enflasyon farkı yansıtılacak. Gelinen aşamada 7 bin 500 TL’lik en düşük emekli aylığının artırılması, emeklilere seyyanen zam vb. için yasal düzenleme gerekiyor. Milyonlarca emekli için enflasyon farkı dışında 8-10 bin TL seyyanen ve 2024’ün yüzde 36’lık enflasyon hedefinin de ilavesiyle reel bir maaş artışı yapılması zorunludur. Bunun dışında yapılacak zam oranı ne olursa olsun, milyonlarca kişi TÜİK’in siyasi talimatlı enflasyon hesabının mağduru olacaktır.

Akademik özgürlükte ilk 100’e hiçbir üniversite giremedi

Dünyanın en iyi ilk 100, 500 üniversitesi arasında Türkiye’den girebilen üniversite yer almıyor. İlk 1000’e bazı Türk üniversiteleri ancak girebiliyor. Akademik özgürlükte ilk 100’e hiçbir üniversitenin girememiş olması, ülkemiz açısından yüz kızartıcı bir tablo. Bir üniversite ortamında şayet bir tıp profesörü hastalığın tedavi yollarını arayacağına, ‘Allah’ın kuluna cezası’ diye yaklaşıyorsa bilim ve akıl, araştırma, keşif ve icat heyecanı bitmiş demektir.

“Gerçek işsiz sayısı 10 milyon 270 bin kişi”

Merkez Bankası (MB) son Enflasyon Raporunda, 2024 yılsonu ve 2025-2026 enflasyon hedeflerini yukarı çekti. MB’nin Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon beklentisi yıl sonunda yüzde 45’i gösterirken, 2026’da tek haneli enflasyon iddiası rafa kalktı. Hem Orta Vadeli Programda hem de Merkez Bankası’nın (MB) sön enflasyon raporunda yukarı çekilerek yenilenen enflasyon hedeflerinin kimse tarafından inandırıcı bulunmadığı, beklentilerin daha yüksek enflasyon yönünde olduğu MB’nin Kasım 2024 Piyasa Katılımcıları Anketi (Pİ KA) sonuçlarıyla doğrulandı. Cari işlemler dengesinde 9 aylık açık, 5,3 milyar dolara indi. Olumlu görünen bu gelişmenin temelinde dış ticaret açığındaki azalma yatıyor. Cari açıktaki düşüşün Merkez Bankası rezervine yansıması sınırlı kalırken Net Hata Noksan kalemindeki 21 milyar dolarlık döviz çıkışı dikkat çekiyor. Net Hata ve Noksan kaleminden 9 ayda 21 milyar dolar kaynağı belirsiz döviz çıkışı; tonlarca kaçak altının yurda getirilmesiyle milyarlarca doların kayıt dışına çıkartıldığını, yasa dışı kazançlar elde edildiğini, yastık altına altın ve döviz stoklandığını işaret ediyor. TÜİK, eylül ayı işsizlik oranının yüzde 8,6 işsiz sayısının ise 3 milyon 100 bin kişi olduğunu açıkladı. TÜİK’in yüzde 25,6’ya yükselen geniş tanımlı işsizlik oranı dikkate alındığında gerçek işsiz sayısı 10 milyon 270 bin kişi. Milyonlarca işsiz, rakam oyunlarıyla gizlenirken işsizlik sigortasına başvuranların yüzde 87’si bu imkandan yararlanamıyor. İŞKUR ve İSF’ye başvuruların büyük bölümünü 25-29 yaş arası işsizler oluştururken son dönemde ileri yaşlardakilerin iş ve işsizlik maaşı başvurularının artması işsizlik, gelecek güvencesinden yoksunluğun, fakirleşmenin daha geniş kesimlere yayıldığını gösteriyor. Bu tablo, iktidarın tüm örtme çabalarına rağmen artık gizlenemiyor. Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) ekimde aylık yüzde 5,03 artması, önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının yükseleceğini gösteriyor. Tarım-ÜFE’de 12 aylık ortalama artışın yüzde 50’ye yaklaşmasına karşılık, mevsim ürünü turunçgillerdeki fiyat artışı aylık yüzde 85, yıllık yüzde 185 düzeyinde gerçekleşti. İsrail, Kürtlerin bağımsız devlet kurmalarına destek vereceğini açıkladı. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ve Irak’ın kuzeyine yeni harekâtı gündeme getirdi. Türkiye-Rusya ve İran’ın yer aldığı Astana Grubu’nun İsrail’in Suriye’ye saldırılarını kınaması, Esad rejimine destek vermesi yeni gelişmelerin habercisi. ABD’deki ‘Başkan’ değişikliğinin Ortadoğu’daki yansımasının ilk belirtileri, Katar’a kurulan baskı ile Hamas’ın bu ülkeden çıkarılması girişimlerinde görülüyor. Katar’ın Hamas temsilciliğini kapatması durumunda örgütün Türkiye’ye yerleşmesi ihtimalinin tartışılmaya başlanması, iktidarın Hamas’a verdiği destek dikkate alındığında Trump yönetimiyle Türkiye arasında ilk krizi ateşleyebilir.”