CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, Türkiye'deki çocuk yoksulluğunun arttığına dikkati çekerek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Taşkent, yoksulluğun Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olduğunu ifade ederek, çocuk yoksulluğuna ilişkin ise şunları söyledi:

"Beslenme çantaları dolmuyor, çocukların derste açlıktan başları ağrıyor. Bunları duyuyoruz öğretmenlerden. İktidar çok fazla sosyal yardım yaptığını vurgulamaya çalışıyor ama bu madalyonun asıl yüzünde sosyal politikanın çöküşü, yönetilebilir yoksulluk ve büyüyen yoksulluk ağı var.  9 milyon çocuk yoksullukla boğuşuyor, verilere bakıyoruz ve neredeyse her 2 çocuktan birinin yoksul olduğunu görüyoruz.”

'ÇOCUKLARIN YÜZDE 40'I YOKSULLUK ÇEKİYOR'

Taşkent, Meclis'e sunduğu aratırma önergesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yer verdi. Buna göre Türkiye’de çocuk nüfusun yüzde 39,7’si ciddi bir şekilde yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında yaşadığını ifade eden Taşkent, "Hatta 2023 yılı incelendiğinde, tüm yaşlar arasında yoksulluğu en çok yaşayan yaş grubu çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye’de ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4 olurken; et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12,7 olarak kayıtlara geçmiştir. Çocukların yüzde 9,3’ü çalışanı olmayan ailelerde yaşamaktadır" dedi. 

UNICEF’in “Zenginliğin Ortasında Çocuk Yoksulluğu” araştırmasına göre, Türkiye'nin çocuk yoksulluğunda AB ve OECD ülkeleri arasında Kolombiya’dan sonra ikinci sırada yer aldığı bilgisine de yer veren Taşkent, söz konusu rapora göre, ülkedeki çocuk yoksulluğunun özellikle 2014 yılından sonra artışa geçtiğini kaydetti. Sosyal yardımların yetersiz kaldığını savunan Taşkent, "Türkiye’de çocukların içinde bulunduğu yoksulluğun ve yoksulluk nedeniyle yaşanan kötü koşulların nedenlerinin araştırılması, bu koşulları yaratan nedenlerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz" dedi.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU