CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

İNSAN ONURUNA AYKIRI KOŞULLAR

Tanal, önerge metninde, mevsimlik tarım işçilerinin sigortasız ve düşük ücretle çalıştırıldığını, sağlıksız ve insan onuruna aykırı koşullarda barındığını, temiz su ve sağlıklı enerjiye erişimleri olmadığını ifade etti. Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu mevsimlik tarım işçiliğinde eğitim hakkının ihlal edildiğini belirten Tanal, ulaşım koşulları nedeniyle her yıl onlarca mevsimlik tarım işçisinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Mevsimlik tarım işçilerine dair bugüne kadar kaç başvuru alındığını ve bu başvuruların nasıl değerlendirildiğini de gündeme getiren Tanal, TİHEK’in bu konudaki denetim ve raporlama çalışmalarını sordu.

Önergesinde çocuk işçiliğinin önlenmesi için TİHEK’in hangi çalışmaları yürüttüğünü de sorgulayan Tanal, kurumun bu konuda ilgili bakanlıklarla herhangi bir koordinasyon sağlayıp sağlamadığını sordu. Tanal ayrıca, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım güvenliğiyle ilgili bir rapor hazırlanıp hazırlanmadığını ve ilgili bakanlıklarla iş birliği yapılıp yapılmadığını da sordu.

TİHEK’İN BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜYOR

CHP’li Tanal, Türkiye’de insan hakları konusunda politika üretmekle yükümlü bir kurum olan TİHEK’in, uluslararası insan hakları ihlallerine dair raporlar hazırlarken, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin kapsamlı raporlar hazırlamamasının kurumun bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından sorun teşkil edip etmediğini sordu.

Muhabir: Hatice Gürel