Siyaset

CHP’li Sarı: Yangınları önlemek için politika yok

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada son dönemde artan orman yangınlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Sarı son 10 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı ve önlenebilir olduğunu kaydederek, Bunların yüzde 6'sı kasıtlı olarak çıkarılmış, yüzde 47'si faili meçhuldür” dedi. Konuşmasında ayrıca orman yangınlarına ilişkin iktidarın politikalarını da eleştiren Sarı, şunları söyledi:

“AKP iktidarı orman yangınlarını önleyemiyor çünkü iktidarın orman yangınlarını önleme politikası yanlış; iktidar politikası önleme değil söndürme üzerine. Ormanlarımız kasıttan, ihmalden, faili meçhullerden yanıp kül oluyor, ihmalleriniz yüzünden göz göre göre ülkemiz yanıyor, insanlarımız ölüyor, doğal yaşam yok oluyor farkında mısınız? Orman katliamını önlemek iktidarın sorumluluğudur. 2002'de bin 471 orman yangını çıkarken 2023'te yaklaşık 2 kat artışla 2 bin 579 orman yangını olmuştur. Geçen yıl haziranda 84 orman yangını çıkarken bu yıl yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti, sadece Balıkesir'de bu ay içinde 11 yangın oldu.”

Son olarak Diyarbakır ve Mardin'de denetlenemeyen enerji şirketlerinden kaynaklı çıkan yangınlardaki oranın ise yüzde 5 olduğuna dikkati çeken Sarı, “Muktedir bir iktidar olsanız, bu katliamları önlerdiniz. Gerçekçi ve önleyici politikalar ortaya koyun, bu katliamları durdurun!” diye konuştu.