Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Ağustos ayında açlık sınırının 19 bin 271 liraya yükseldiğini, açlık sınırı altındaki 17 bin liralık asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği Türkiye’de çalışanların karnını doyurmakta zorlandığını belirterek, “Saray mamulü enflasyon ve hayat pahalılığı milletimizin cebini boşaltmaya devam ediyor” dedi.

Ekonomi çevrelerinde tartışılan, piyasanın enflasyon beklentileri ile vatandaşların enflasyon beklentileri arasındaki makasa da dikkat çeken Öztrak, “Ömer Seyfettin’in dediği gibi ‘Milletimiz âlim değildir ama ariftir.’ İrfanıyla sezer, fark eder ve bilir. Çarşıdaki dükkanların, pazardaki tezgahların, marketteki rafların halini, her geçen gün artan hayat pahalılığını, onunla boğuşan, mücadele eden vatandaşlarımızdan daha iyi kim anlayabilir?” diye sordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in “fiyat istikrarına ulaşarak gelir dağılımında adalet ve refah sağlayacakları” yönündeki açıklamasına da değinen Öztrak, “Siz böyle derseniz ‘Türkiye’yi enflasyonda dünyada, gelir adaletsizliğinde OECD ülkeleri arasında zirveye taşıyan kim?’ diye sorarlar. Bu soru, bu yönetimin başında Demokles’in kılıcı gibi sallanır. Sözün özü: Bu gidişi radikal bir biçimde değiştirecek dört başı mamur bir program ortaya konmadıkça, sorunun sebebi olanlar çekip gitmedikçe ülkeye ne adalet ne de refah gelir” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak Ağustos ayı açlık sınırı, ekonomik güven ve sektörel enflasyon beklentilerini sosyal medya hesabından şöyle değerlendirdi: 

“Dün açıklanan Ekonomik Güven Endeksi de son 5 aydır kesintisiz düşüyor. Ekonomik güvende böyle kesintisiz bir düşüş serisini 2018 yılından bu yana görmemiştik. Hizmet Sektöründe beklentiler hem son 3 aylık dönem, hem önümüzdeki 3 aylık dönemle ilgili karamsar olduğu görülüyor.

Ekonomide her denklemin arkasında insan vardır. Gerekli reformları yapmadan, ortaya dört başı mamur, sonuçları ölçülebilir bir ekonomi programı ve takvimi belli eylem planı koymadan, sadece ‘düzeliyor’ diyerek ekonomi düzelmez. Sadece ‘sabır’ telkin ederek ekonomi yönetilmez. İnsanların sabretmesi için sabrın sonunun selamet olacağını bilmesi gerekir. Bunun için de insanların hiçbir şeyin eskisi olmayacağına inanması gerekir.

Hazine ve Maliye Bakanı çıkıp ‘Enflasyon düşünce gelir dağılımında adalet ve refah atışı da olacak’ diye açıklama yapıyor. ‘Türkiye’yi enflasyonda dünyada, gelir adaletsizliğinde OECD ülkeleri arasında zirveye taşıyan kim?’ diye sorarlar.”

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU