Siyaset

CHP’li Öztrak: Enflasyon hız kesmiyor

Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren CHP Tekirdağ milletvekili Faik Öztrak, ortaya dört başı mamur bir program konmadıkça enflasyonla mücadelede kalıcı başarının sağlanamayacağını söyledi.

CHP’li Öztrak, ekonomideki yavaşlamaya rağmen enflasyonun yeterince hız kesmediğine dikkat çekerek, “Bu yıl ağustos ayında, serideki tüm Ağustos ayları itibariyle en yüksek ikinci aylık enflasyon kaydedildi. Enflasyonun direnç göstermeye devam etmesi, uygulanan politikaların yeterince etkili olmadığını gösteriyor” dedi.

Ağustos ayında da hızı kesilmeyen enflasyonla yıl sonu hedefine ulaşmanın giderek zorlaştığına dikkat çeken Öztrak, “Sadece sıkı para politikasına yaslanarak ve döviz kurunu tutarak enflasyonla mücadele etmeye çalışmak, boksörü tek kolunu bağlayarak ringe çıkarmaya benzer. Ve ekonomide her hesabın, her denklemin arkasında insan vardır. Yapılan hataların faturasını her zaman, bu Hükümetin görüp duymadığı vatandaş öder” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmininin üst bandının yüzde 42 olduğunu hatırlatarak, “Bunun tutması için bundan sonraki dört ayda gerçekleşecek enflasyonun toplamda 7,62 puanı, aylık ortalama artışın da 1,8 puanı geçmemesi gerekiyor. Geçtiğimiz 3 yılda son 4 ayda gerçekleşen enflasyonlar ise bunun çok üstünde” dedi.

Yılın ikinci 3 ayına ilişkin büyüme verilerinin de ekonomide ciddi bir yavaşlamayı gösterdiğini kaydeden Öztrak, bu yavaşlamaya rağmen enflasyonun direnç göstermeye devam etmesinin, uygulanan politikaların yeterince etkili olmadığını gösterdiğini söyledi.

Peki neden? Sorusunu yönelten Öztrak, “Milletimizi bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına ve eski hataların tekrarlanmayacağına inandıran, hukukun üstünlüğünü sağlayan, ekonominin rekabet gücünü artıran, sosyal destek ağlarıyla herkesi kucaklayan ve kimseyi dışlamayan, belli takvime ve eylem planına bağlı, sürdürülebilir bir program da hala ortada yok!” sözleriyle açıkladı

Çekirdek enflasyon yılsonu hedefleri için iyi haber değil 

Sadece sıkı para politikasına yaslanarak ve döviz kurunu tutarak enflasyonla mücadele etmeye çalışmanın boksörü tek kolunu bağlayarak ringe çıkarmaya benzediğini dile getiren Öztrak, “Nitekim aylık çekirdek enflasyonun TÜFE’nin üzerine çıkması bahsedilen yılsonu hedefleri açısından iyi haber değil. Bu veriler, önümüzdeki dönem ekonomide daralmanın daha da hızlanacağı ancak enflasyonun katılığını sürdüreceğini gösteriyor” değerlendirmesi yaptı. Öztrak şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımızın sadece hayat pahalılığıyla değil, kalitesizleşen istihdam ve işsizlik arasında da daha fazla ezileceği anlaşılıyor. Ekonomi sadece rakamlar, grafikler, tablolar değildir. Her hesabın ve denklemin arkasında insan vardır. Ve faturayı her zaman, bu Hükümetin görüp duymadığı vatandaş öder.”