Siyaset

CHP’li Öztrak: Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları 3’e katlandı

(CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak 2024 Ağustos ayı bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak 2024 Ağustos ayı bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili sert eleştiriler yaptı. Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere genel bütçe kapsamındaki idarelerin giderlerindeki artışlara dikkat çeken Öztrak, “Ekonomi yönetimi tasarruf deyip millete sabır tavsiye ederken, geçen yıl ağustosta 510 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığının giderleri bu yıl üç kattan fazla artarak 1 milyar 799 milyon liraya fırladı. Yılın 8 ayında, Cumhurbaşkanlığının toplam harcaması 8 milyar 370 milyon liraya ulaştı” dedi.

Önceki yılın aynı ayına göre aralarında bakanlıkların, başkanlıkların, genel müdürlüklerin bulunduğu Genel Bütçeli 41 idareden sadece 2’sinin giderleri azalırken, 39’unun giderlerinin arttığını, 30’unun giderlerindeki artışın yıllık enflasyonun üzerinde olduğunu, bunlardan 12'sinin giderlerindeki artışın ise yüzde 100’ün üzerinde olduğunu ifade eden Öztrak, “Mali disiplin konusunda, Hükümetin samimiyeti daha çok su kaldıracağa benziyor” değerlendirmesinde bulundu. Öztrak, konu başlıkları halinde eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Bütçe dışına sürülen harcamalar

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 51,3 milyar lira fazla veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 129,6 milyar lira açık verdi. Yılın 8 ayında ise toplam bütçe açığı, geçtiğimiz yılın aynı döneminin 590,2 milyar lira üstüne çıkarak 973,6 milyar lira oldu. Bunun içinde geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Merkez Bankası’na devir edilen KKM harcamaları yok, geçen yıl son ayında emanete alınan, bu yıl harcaması bütçede görünmeyen milyarlarca lira yok. Bunlar bütçe dışına süpürülmüş olsa da finansman ihtiyacı yok olmuyor.

Mali disiplin daha çok su kaldırır

Ortada hala giderleri kısarken gelirleri artıracak, bunu yaparken toplumun en kırılgan kesimlerini kucaklayacak bir bütçe yok. Ağustos ayında önceki yıla göre faiz hariç harcamalar yüzde 52 artarken, vergi gelirlerindeki artış yüzde 6’da kalmış. Bu aralar çokça gündeme gelen mali disiplin konusunda, Hükümetin samimiyeti daha çok su kaldıracağa benziyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları 3’e katlandı

Ekonomi yönetimi ‘tasarruf’ deyip millete ‘sabır’ tavsiye ederken, geçen yıl ağustos ayında 510 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığının giderleri, bu yıl üç kattan fazla artarak 1 milyar 799 milyon liraya fırlamış! Bu yılın ilk 8 ayında ise Cumhurbaşkanlığının harcamaları Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137,4 artışla 8 milyar 370 milyon liraya ulaşmış. Ağustos ayında önceki yılın aynı ayına göre Genel Bütçe kapsamındaki (bakanlıklar, başkanlıklar, genel müdürlükler vd.) 41 idareden sadece 2'sinin giderleri azalmış, 39’unun giderleri artmış. Bu 39 idareden 30’unun giderlerindeki artış enflasyonun üzerinde ve yine bunlardan 12'sinin giderlerindeki artış ise yüzde 100’ün üzerinde.

KÖİ garantilerine 50, faiz lobilerine 764 milyar lira

Yine Ağustos ayında Saray Hükümetinin ‘Bir kuruş bile vermedik’ dediği, geçilmeyen yollar ve köprülerin, uçulmayan havalimanlarının, yatılmayan hastanelerin döviz cinsinden garantilerine 1 milyar 971 milyon lira daha ödemişiz. İlk 8 ayda bu projelerin garantileri için milletin cebinden alınıp Saray müteahhitlerinin cebine konan para 49 milyar 632 milyon 401 bin lira! Aynı dönemde milletin cebinden alınıp faiz lobilerinin cebine konan faiz harcamaları 764 milyar 8 milyon 199 bin lira! Sözün özü: Lafla peynir gemisi yürümüyor... Bütçe disiplini lafla değil, yaparak oluyor!