CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka TBMM’nin açılışının 105’inci yıldönümü olan 23 Nisan dolayısıyla Genel Merkez’de yaptığı basın toplantısında, CHP’nin çocukların eğitim öğretim başta olmak üzere yaşamlarını kolaylaştırmaya ilişkin yol haritasının hazır olduğunu söyledi. Nazlıaka, “Bugün saray rejimi, halkın iradesini yok saymakta, seçilmişleri cezalandırmakta, eleştiren herkesi susturmaya çalışmaktadır. Milletin egemenliğini değil, sarayın tahakkümünü yaşamaktayız” değerlendirmesi yaptı.
“23 Nisan, yalnızca tarihsel değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluktur” diyen Nazlıaka, “Çünkü bir ülkenin çocuklarına bayram hediye etmesi, geleceğine sahip çıkma kararlılığıdır. Ne var ki bugün, Atatürk’ün çocuklara emanet ettiği bu ülke, çocuklarına hak ettikleri yaşamı sunamıyor. Bu bir kader değil, kötü yönetimin, liyakatsiz kadroların, adaletsiz politikaların ve yıllardır sürdürülen yanlış tercihler zincirinin sonucudur” diye konuştu.
Çocuk Bayramı olan 23 Nisan’da çocuklara ilişkin verileri de paylaşan Nazlıaka, “Her 4 çocuktan 1’i yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Yaklaşık 1,5 milyon çocuk eğitime erişemiyor. 33 binden fazla çocuk işçi, hayatı oyunla değil, ağır iş yüküyle tanıyor. Erken yaşta ve zorla evliliklerle çocukların hayatı karartılıyor. TÜİK verilerine göre sadece 2024 yılında 11 binin üzerinde çocuk, anne oldu. Dünyaya gelen bu çocuklar, henüz kendisi çocukken, bir başka çocuğa "anne" demek zorunda kaldı. Çocuk istismarı vakaları son 20 yılda 4.5 kat arttı” dedi.
Nazlıaka konuşmasında CHP’nin iktidarında çocukların eğitim, öğretim başta olmak üzere Türkiye’de yaşamalarını kolaylaştırmak adına neler yapacaklarına ilişkin yol haritasını da şöyle paylaştı:
“Kız çocuklarının okullaşma oranlarını artıracak ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacağız. Eğitim hizmetlerini, cinsiyet, etnik köken, din, yerleşim yeri, sağlık durumu, sosyoekonomik düzey ayırt etmeden kapsayıcı bir anlayışla yeniden düzenleyeceğiz. Tüm çocukların ilkokuldan üniversiteye kadar eşit, parasız, çağdaş, bilimsel ve nitelikli eğitim almasını sağlayacağız. Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz. Liselerine ve öğretmenlerine sahip çıkan gençleri baskı altına almayacağız. Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz. Çocukların sağlıklı ve çeşitli gıdaya erişmesini sağlayacağız. Çocuklarımızın kültür ve sanat etkinlikleriyle ruhunu besleyebildiği, spor yaparak bedensel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olduğu bir düzen kuracağız. Bilimin ve aklın yolundan ilerleyen yurtsever nesiller yetiştireceğiz. Sınav güvenliğini kamu vicdanında hiçbir tereddüt oluşturmayacak şekilde sağlayacağız. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkânı sunacağız. Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız. Taşımalı eğitim yerine yerinde eğitim anlayışıyla hareket edeceğiz. Her köyde, mahallede, belde de okul açarak eğitime erişimin önündeki engelleri ortadan kaldıracağız. Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız. Her türlü çocuk istismarı suçunun failleri ve bu suçları gizleyenler hakkında en ağır cezai yaptırımların tavizsiz uygulanmasını sağlayacağız. Çocuğa yönelik istismar davalarında “iyi hal” indirimi uygulamayacak, çocuğun beyanını esas alacağız. Sokakta yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocukları koruma altına alacağız. Çocuklara özgü acil yardım hattı kuracağız. Çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz. Sosyal adaleti sağlayacağız. Okulda eğitim görmesi, sokakta arkadaşlarıyla oynaması, kendi dünyasında hayal kurması gereken çocukların çalışmak zorunda kalmayacağı bir refah düzeni yaratacağız. Çocuk işçiliğini meşrulaştıran MESEM uygulamasını derhal sonlandıracağız. Sağlık hizmetlerine erişim konusunda, özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerdeki çocuklar için gerekli altyapıyı oluşturacağız. Çocuk hakları konusunda uluslararası sözleşmelere tam uyum sağlayacak, yerel yasaları güçlendireceğiz. Çocukların güven içinde yaşamasını sağlayacağız. Bir daha Narinler, Sılalar, Ahmet Minguzziler hayattan koparılmasın diye gerekli tüm düzenlemeleri yapacağız. Aladağ’da, Selçuk’ta, Kartalkaya’da olduğu gibi çocuklarımız yanarak yaşamını kaybetmeyecek.”