CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, depremzede esnafa kredi desteği vermek için “Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı” adında bir program başlattığını anımsatarak, “Bu duyuru sonrasında kredisi onaylanan fakat aylardır hesabın

bir aktarım yapılmadığını belirten depremzede yurttaşlarımız kaç ay daha böyle belirsizlik içinde bekletilecek?” diye sordu. Ödemelerin akıbetine dair, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın geçtiğimiz Nisan ayında proje kapsamında Dünya Bankası’ndan alınan 450 milyon dolarlık finansmanı ve Japonya

Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA)’dan alınan 4,2 Milyar TL’lik krediyi toplamda 11 ilde 51 bin 927 işletmeye aktardıklarını açıkladığını da anımsatan Kara, şunları söyledi:

“Fakat, depremzede yurttaşlarımız, onaylanan kredilerinin 6 ay geçmesine rağmen hala hesaplarına yatırılmadığını, bu süreçte paranın değerini kaybettiğini ve o miktara güvenerek borçlandıklarını belirtiyorlar. Yurttaşlarımız, hala daha kredilerinin ne zaman yatacağına dair bilgi sahibi olabilmiş değil. Depremin yıkıcı etkilerinin

üstüne bir de ekonomik krizin yarattığı ortamda gitgide borçlanan depremzede esnaflarımız bu dar boğazdan nasıl çıkacak?”

‘ESNAF DAHA DA MAĞDUR EDİLİYOR’

Hatay’da kredi desteğini ne zaman alacağı belli olmayan esnafın gitgide daha çok mağdur edildiğine dikkat çeken Kara, “6-7 Şubat Depremleri sonrası büyük bir yıkım

yaşayan Hatay’da ticaretin canlanması ve esnafın bir nebze olsun rahatlayabilmesi için bu ödemelerin ivedilikle aktarılması lazım” dedi. Kara, konuya ilişkin şu soruları sordu:

-      16,7 milyar lira desteğin kaçı Hatay’daki esnafımıza aktarılmıştır, Hatay’da başvurusu onaylanmış kaç esnafımız var?

-      Onaylanan başvuruya rağmen hala kredisini alamayan kaç işletme sahibi depremzedemiz bulunmakta?

-      Hasarlı işyerleri için ek finansman bulma çalışmaları ne zaman sonuçlanacak ve aylardır bekleyen KOBİ’lere destek ödemeleri ne zaman yatacak?

Kara, “Mart ve Nisan’da yapılan açıklamalara göre depremin üstünden aylar geçmesine rağmen görüyoruz ki, depremde hasar görmüş işyerlerinin sadece yaklaşık 3’te 1’ine ödeme desteği yapılabilmiş. İşletmelerin bu enkazdan çıkabilmesi için daha fazla ödenek gerekmekte. Bu soruların ve kredileri hesaplarına yatırılmayan esnafımızın sorunlarının takipçisi olacağım” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU