Siyaset

CHP’li Gülcan Kış: MEB’de krizler bitmiyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşanan krizlerin her geçen gün derinleştiğini ve çözüm üretilmediğini vurgulayarak, eğitim sisteminin büyük bir çıkmazda olduğuna dikkat çekti.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan temizlik krizine dikkat çekti. İktidarın "tasarruf tedbirleri" adı altında devreye soktuğu İşgücü Uyum Programı (İUP), okullarda temizlik görevlilerinin haftada yalnızca 3 gün çalışmasını öngörüyor. Kalan 2 gün ise temizlik işlerinin velilerin sırtına yüklenmesi, eğitim sisteminde büyük bir hijyen sorununa neden olacak.

"HİJYENİN SAĞLANAMADIĞI BİR OKULDA EĞİTİM GÜVENLİ OLAMAZ!"

Gülcan Kış, okulların temizliği gibi temel bir ihtiyacın bile karşılanamaz hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Okulların hijyenik ve güvenli bir ortam sunması, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde eğitim alabilmesi için vazgeçilmezdir. Ancak, İUP ile görevlendirilen temizlik personelleri haftada sadece 3 gün çalışacak. Bu, 2 gün boyunca tuvaletlerin, sınıfların, koridorların temizlenmemesi anlamına geliyor. Hijyenin sağlanamadığı bir okulda eğitim güvenli olamaz!" dedi.

"VELİLERE YENİ BİR YÜK!"

İUP'nin, okulların temizlik sorununu çözmek yerine velilere yeni bir yük getirdiğini belirten Kış, "Temizlik görevlilerinin haftada yalnızca 3 gün çalışması, geri kalan günlerde velilerden okul temizliğine katkı beklenmesi demektir. Zaten ekonomik zorluklar altında ezilen velilere bu yükü bindirmek, devletin temel sorumluluklarını yerine getiremediğinin bir göstergesidir. Çocuklarımızın sağlığı ve eğitimi asla tasarruf tedbirlerine kurban edilemez!" şeklinde konuştu.

"TYP YERİNE İUP: SORUNLAR DERİNLEŞİYOR"

Toplum Yararına Program (TYP) ile okullarda sağlanan temizlik personeli ihtiyacının siyasi rant uğruna işlevsiz hale getirildiğini dile getiren Gülcan Kış, İUP'nin de bu hatayı tekrarladığını ifade etti. "TYP, yıllardır okulların temizlik ihtiyaçlarını karşılamada kullanılıyordu. Ancak iktidarın ekonomik kriz bahanesiyle uyguladığı İUP, okullarda ciddi bir hijyen krizine yol açacak. Bu programın amacı, okullarda hijyen sağlamaktan çok, istihdam yaratmak gibi görünüyor. Eğitimdeki bu plansızlık ve çözüm üretme eksikliği, her zaman olduğu gibi çocuklarımızı ve velileri mağdur etmeye devam edecek" dedi.

"MEB SORUMLULUĞU ÜSTLENMELİ!"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki hijyen krizini bir an önce çözmesi gerektiğini söyleyen Kış, "Bu yılın ilk gününden itibaren yaşanacak temizlik sorununun sorumlusu MEB'dir. Temizlik görevlisi sayısının artırılması ve haftanın her günü okullarda çalışacak şekilde planlamalar yapılması şarttır. Çocuklarımızın sağlığı ve eğitim hakkı, siyasi hesaplara ve ekonomik kriz bahanelerine kurban edilemez. Bakanlık, bu konuda hızlıca adım atmalıdır" diye ekledi.