Türkiye’de her yıl, özellikle yaz aylarında onlarca orman, çoğunlukla ihmal çıkan yangınlarda kül oluyor. Her yıl tartışmaları da beraberinde getiren orman yangınlarına karşı, şimdiden önlem alınması için CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek’ten uyarı geldi. 2023 yılında her gün 7 orman yangını çıktığına dikkati çeken Gökçek, “Bu yangınlarda sadece 2023 yılında 15 bin 520 hektar ormanımız yanmış. Yani 2023 yılında neredeyse her gün 60 futbol sahası büyüklüğünde ormanımız yangın sebebiyle yok olmuş. Orman yangınları ile mücadelede, geç olmadan önleyici ve gerçekçi tedbirlerin hayata geçirilmesi şarttır” dedi.

Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gökçek, “Doğal ekolojik dengenin korunması, hava kirliliğinin önlenmesi, temiz su kaynaklarının korunması, erozyon tehlikesinin bertaraf edilmesi gibi birçok önemli fayda sağlayan ormanlarımızın korunması, miktar sayısının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Ancak orman yangınları orman varlığımızı ve içindeki ekosistemi olumsuz etkileyen başlıca sebeplerden biridir” dedi.

EN BÜYÜK NEDEN İHMAL VE DİKKATSİZLİK

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan verileri de değerlendiren Gökçek, çıkan yangınların sebeplerini sıraladı. Buna göre 2023 yılında çıkan orman yangınlarının bin 133 tanesi, yani yüzde 43,93’ünün ihmal/dikkatsizlik/kaza sonucu çıktı.

Gökçek, “Son 5 yıllık istatistiğe baktığımızda ise 2019-2023 yılları arasında 13 bin 619 adet orman yangınında 200 bin 125 hektar ormanın yandığı görülmektedir. Ülkemizin en kıymetli zenginliklerinden ormanlarımızın korunması için orman yangınları konusunda ciddi tedbirlerin alınması şarttır” ifadelerini kullandı.

2019-2023 yılları arasında çıkan yangınlardan 6 bin 338’inin sebebinin bilinmediğini kaydeden Gökçek, “Yani neredeyse her gün ülkemizde 4 sebebi belirlenemeyen yangın çıkmaktadır. Sebebi bilinmeyen orman yangınlarının sayısının bu denli çok olmasının sebeplerini ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bir an evvel gerekli adımları atmalıdır” dedi.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu