Siyaset

CHP’li Erdem: Emekli ve çalışan zam bekliyor

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, yüksek enflasyon karşısında çalışan ve emeklilerin geçinemediğini kaydederek, iktidara temmuz ayında zam yapma çağrısında bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, emekli ve çalışan maaşlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın geçinemediğini kaydeden Erdem, iktidara temmuz ayında ücretlere zam yapılması için çağrıda bulundu. Erdem, “En sonunda gelinen noktada en düşük emekli maaşı 10 bin lira iken, önümüzdeki ay yapılacak olan ara zam düzenlemesinde şimdi de asgari ücrete zam yapmayacaklarını açıklıyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan zamlarda kök maaş formülü ile emekliye adeta ihanet eden iktidar, bu sefer de asgari ücretliyi mağdur etmenin derdinde” dedi. 

Erdem, “Oysaki yandaş müteahhitlerin vergi borçları silinmeseydi, iktidara yakın sermaye kesimine sürekli kıyak üstüne kıyak yapılmasaydı, otoyollara, köprülere, hastanelere, havalimanlarına verilen dövize endeksli garantiler olmasaydı bu ülkenin emeklisine de, çalışanına da insanca yaşanacak ücret verilecek para vardı” ifadelerini kullandı.

‘666 LİRALIK VERGİ BORCU SİLİNDİ’

İktidara yakın şirketlerin 2023 yılındaki 666 milyar liralık vergi borcununun silindiğini belirten Erdem, “İhalelerde bin bir türlü kayırmacılık yapan iktidar; konu emekli, emekçi, çiftçi, memur, öğretmen, vatandaş olunca kafasını kuma gömüyor” dedi. Erdem, şunları söyledi:

“Emekliler için son yapılan zamda, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon %68 iken emekli maaşlarına %33 zam yapıldı. Üstelik ENAG tarafından açıklanan gerçek enflasyon çok daha yüksekti. Emekliyi açlığa, derin yoksulluğa sevk ettiniz. Bir de utanmadan böyle bir yılı emekli yılı ilan ederek vatandaşla alay ettiniz. Emeklilerden oluşan büyük bir mağdur ordusu yarattınız. Şimdi bu orduya bir de asgari ücretlileri ekleyeceksiniz. Çiftçi desen zaten siz iktidarda olduğunuz sürece çıkamıyor bu çukurdan.”

‘GERÇEK ENFLASYONU AÇIKLAYIN’

Açıklamasında enflasyon verilerine değinen Erdem, ENAG tarafından bugün açıklanan verilere göre, Mayıs 2024’e ait gerçek enflasyon oranı yüzde 120,66 olduğunu ifade ederek, “Gerçek enflasyon budur. Vatandaşa gerçek enflasyonu açıklayın” dedi. TÜRK - İŞ tarafından açıklanan Nisan ayı verilerine göre ise asgari ücretin, açlık sınırının altında kaldığını anımsatan Erdem, “Bir kişinin yaşam maliyeti 22 bin 992 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 lira! Hala diyorlar ki temmuzda asgari ücrete zam yok! Emeklinin hali ortada. Bu durum gelir adaletsizliğini daha da arttıracak. Zaten çalışan kesimin büyük bir kısmı asgari ücret alıyor, hepsi yoksulluğa mahkum edilecek. Gelir dengesizliği daha da bozulacak ve mağdurlar ordusu her geçen gün büyüyecek” dedi.