CHP, Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye’de olası orman yangınlarına karşı bir önlem paketi hazırladı. CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı nedenlerden ötürü başladığına dikkati çekerek, “Ülke genelinde orman yangınları konusunda kapsamlı bir eğitim seferberliği başlatılması gerekiyor” dedi.

Açıklamasında önerilerini sıralayan Adem, “Her il için yangın eylem planları yapılmalı ve gelişen teknolojik imkanlardan faydalanılarak yangın erken uyarı sistemleri kurulmalıdır” dedi. Yangınlarla mücadelede ilk müdahale ekiplerinin rolünün çok kritik noktada olduğunu ifade eden Adem, ekiplere yerel halktan kişilerin alınmasını, İŞKUR üzerinden alımlar yapılmamasını önerdi. Ayrıca, yangın işçilerinin süresiz çalıştırılması, yanmaz kıyafet ve malzeme temin edilmesi ve sürekli eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti.

‘ARAZÖZLERİN SAYISI ARTIRILMALI’

Orman muhafaza memurlarının sayısının artırılması gerektiğini de vurgulayan Adem, mesleki eğitimlerinin sürekli ve güncel olmasının önemine dikkat çekti. Adem, "Her türlü arazi koşullarına uyumlu, su taşıyabilen ve yangınlara hızlı ulaşarak ilk müdahaleyi yapabilen arazözlerin sayısı artırılmalıdır. Arazözlerde görev alacak işçi sayısının da artırılmalıdır” dedi.

Ayrıca yangın gözetleme kulelerinin tekrar işler hale getirilmesi ve son teknoloji cihazlarla donatılması gerektiğini ifade eden Adem, yangın havuzları ve su tankerlerinin sayısının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Yangın helikopterlerinin ve yangın söndürme uçaklarının yüksek maliyetle kiralanması yerine satın alınmasını öneren Adem, “Korunan alanlarda çıkabilecek yangınlar için hayvanlar (evcil olanlar da dahil) için ilk müdahaleyi yapacak şekilde donanıma ve personele sahip ekipler kurulmalıdır. İlk müdahalesi yapılan hayvanlar kurtarma ve rehabilitasyon merkezine uygun donanıma sahip araçlarla nakledilmelidir” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Merve Us Acıoğlu