CHP Genel Merkezi’nde bugün hemşire ve ebelerin çalışma koşulları ile eğitimlerinin konuşulacağı, aynı zamanda afet bölgesinde görev yapan hemşireler ile ebelerin sorunlarının da gündeme getirileceği çalıştay başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz’ın açılış konuşmasını yaptığı “Hemşirelik ve Ebelik Meslek Çalıştayı”na çeşitli STK temsilcileri de katıldı. Şahbaz, burada yaptığı açılış konuşmasında “2023 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte neoliberal sağlık politikaları ve özelleştirmeler, sağlığı ticari bir meta haline dönüştürmüş ve sağlık hizmetlerini içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Sağlık hizmetinin hastanın iyileşmesi değil, sadece hasta memnuniyetiyle ölçüldüğü bu sistemde kışkırtılmış sağlık hizmeti ve randevu kriziyle sağlık hizmeti kilitlenmiş durumdadır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edilmesi ve ticari bir meta haline dönüştürülen sağlık hizmetlerinde yataklı ve ikinci-üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin göz önüne alınması sonucunda artan sağlık sistemimiz maalesef içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir” dedi.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET, TOPLUM SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR’

Konuşmasında sağlıkta şiddet konusunu da gündeme getiren Şahbaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün yoğun iş yükü, kısa muayene süreleri, hizmete ulaşmadaki engeller ve kısa muayene süreleriyle ve malpraktis baskısı altındaki sağlık emekçilerimiz maalesef sağlıkta şiddetle yüz yüze gelmektedir. Sağlık sistemimizdeki aksaklıkların sağlık emekçilerimize kesilmesi sonucunda sağlıkta şiddet bugün maalesef katlanılamaz boyutlara ulaşmıştır. Bu sadece bizlerin sorunu değil, bu kadar tırmanmış ve can güvenliği sorunu haline gelmiş olan sağlıkta şiddet, toplum sağlığını da tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Biz sağlıkta şiddetin bir an önce önlenmesi için etkin tedbirler ve yaptırımlar uygulanması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.”

Öte yandan açıklamasında hemşireler ve ebelerin yaşadığı sorunlara da yer evren Şahbaz, “Dünya Sağlık Örgütü 'bir hekim için üçle beş arasında hemşire olması gerekir' derken, ülkemizde maalesef bir hekim için istihdamda olan hemşire sayısı 1,2'nin altındadır. Bunun ne kadar yetersiz olduğunu, sağlık hizmetlerimizin tıkanmasında en önemli unsurlardan biri olduğunu biliyoruz” dedi. Bu nedenle çalıştay süresince bu sorunların konuşulacağını ifade eden Şahbaz, “Çözüm önerilerimizi geliştireceğiz ve daha eşit, adil, yaşanılabilir, mutlu bir Türkiye kurmak için politikalarımıza katkı sunacağız” dedi.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu