“Son yıllarda çiftçilerimiz, yanlış tarım politikalarının ve artan ekonomik krizlerin yükünü taşımakta” diyen Ün, şunları kaydetti:

“Bugün bankalara olan tarımsal borç 800 milyar lirayı aşmış, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç ise 50 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yüksek faizler, üretim maliyetlerindeki artış ve yeterli desteklemenin verilmemesi, çiftçimizi adeta borç sarmalına hapsetmiştir. Çiftçilerimiz, yıllardır hatalı ekonomi politikalarının ve plansız tarım yönetiminin bedelini ödüyor. Çiftçiyi üretime değil borca mahkûm eden bu sistem artık değişmelidir. Çiftçimiz sadece tarlasında ürettiğiyle değil, borç yüküyle boğuşuyor. Bu gidişata dur demek, bir siyasetçi olarak görevimizdir.”

Verdiği Kanun Teklifi ile borçlu çiftçilere nefes, ülkeye de umut olmak istediğini belirten Ün, “Kanun teklifinin yasalaşması durumunda, borç batağındaki çiftçilere nefes aldırılacak ve tarım sektörü yeniden güçlenecek” ifadelerine yer verdi. Ediz Ün, bu teklifin sadece çiftçiler için değil, gıda güvenliği ve ülke ekonomisi için de hayati bir adım olduğunu vurgularken, “Bu düzenleme, çiftçilerimizin hak ettiği adaleti sağlayacak. Çiftçimizi yeniden üretimin öznesi yapacağız. Bu teklifle çiftçiyi borca mahkûm eden düzen sona erecek. Bu, siyasetin değil, vicdanın meselesidir! Değerlendirmesi yaptı.

Teklif ne getiriyor?

Teklif ile çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizleri tamamen silinmesi öneriliyor. Anapara borcu, faizsiz bir şekilde 5 yıl içinde, hasat sonrası ödemelerle eşit taksitler halinde yapılandırılmasını içeriyor. Yapılandırmaya başvuran çiftçilerin mevcut borçlarına dair icra ve dava süreçlerinin de sonlandırılması teklifte yer alıyor. Yapılandırmadan kaynaklanan gelir kayıpların da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması öneriliyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU