CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında CHP’nin göç politikalarıyla ilgili görüş ve önerilerini paylaştı. Göç Politikaları Kurulu oluşturduklarını söyleyen Bakan, göç politikasıyla ilgili yaklaşımlarının, “Kaynak ve transit ülkelerle diyaloğa dayalı geri kabul süreçlerinde insani krizlere yol açmadan, hem ülkemizin göçmen kampına dönmesine izin vermeyen hem de faşizan ve ırkçı bir tavırla hareket ederek radikalleşmeye sebep olmaktan uzak bir tutumla hareket etmek” olduğunu belirtti. Göçmen kaçakçılığına verilecek cezaların arttırılması ve devletin güvenliğine işlenen suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bakan, Türkiye’ye aidiyet hissi olmayan, olması da mümkün olmayan kişilere vatandaşlık verilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Şu ana kadar 5 bin 111 yabancı yatırımcının Türk vatandaşlığı kazandığının kesinleştiğini dile getiren Bakan, “Altın pasaport uygulamasına son verilmeli” dedi

"Kara sınırlarımızın kontrolü ve güvenliği jandarmaya devredilmeli” diyen Bakan, şu anda Türk kara sınırlarının kontrolü ve güvenliğini Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sağladığını anımsattı. Bakan, "Bunun kademeli olarak jandarmaya devredilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak Türkiye'nin içerisinde bulunduğu koşullar, coğrafya, güney sınırlarımızda süren savaş ve terör tehdidi sebebiyle tam bir iş birliği içinde tedrici olarak yapılmalı" dedi.

KARA SINIRLARININ GÜVENLİĞİNİ JANDARMA SAĞLAMALI

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın seferberlik ve savaş halinde Milli Savunma Bakanlığı'na ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ne kadar destek olacağına ilişkin çalışmaları da yürüttüklerini belirten Bakan,  "Bir taraftan sınır güvenliğinin sağlanması, bir taraftan da seferberlik, savaş ve terörle mücadelede iş birliği sağlanmasında eksiklik olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

'GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA VERİLECEK CEZALAR ARTTIRILMALI'

Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Bakan bugün yaptığı basın açıklamasında düzensiz göç operasyonlarıyla ilgili bin 793 adli kontrol olduğunu söyledi. Nasıl adli kontrol olur? Bununla ilgili çok güçlü yasalarımız olmasına rağmen, olduğunu düşünmemize ve ceza oranları çok yüksek olmasına rağmen, adli kontrolle göçmen kaçakçılarının organizatörlerin serbest kaldığını görüyoruz. Bununla ilgili terörle bağlantılı suç olması gerektiğini düşünüyoruz. Birçok Avrupa ülkesinde, Amerika Birleşik Devletleri'nde göçmen kaçakçılığı terörle bağlantılı suç olarak değerlendiriliyor."

Muhabir: Merve US ACIOĞLU