Eymir Kuş Halkalama İstasyonu, ikinci yıl çalışmalarına bir sürprizle başladı. İstasyondaki ağlara takılan bir Çıvgın'ın (Phylloscopus collybita) Romanya halkalı olduğunun görülmesi üzerine Romanya Ornitoloji Merkezi ile irtibata geçildi. Gelen yanıtta Çıvgın'ın 30 Eylül 2018'de Köstence'deki istasyonda halkalandığı bildirildi. 13 gram ağırlığındaki Çıvgın'ın karadan 1064 kilometre olan Köstence-Ankara arasını kuş uçuşu 579 kilometre mesafeyle kat ettiği belirlendi. 189 gün sonra Eymir Kuş Halkalama İstasyonu'nda ağlara takılan Çıvgın, Başkent'te, Ulusal Halkalama Programı kapsamında yurt dışında kimliklendirilmiş bir kuşun ilk kaydı oldu. Çıvgın'ın, kışın en soğuk döneminde Kızılırmak boyu veya Toroslar'ın ılıman kesiminde konaklamış olabileceğini de vurgulayan uzmanlar, Eymir Gölü'nün, bin kilometreyi bulan göç yolculuğunda önemli bir ara durak olduğuna işaret etti. Uzmanlar, Eymir Gölü'nü, kuşlar için 'otoyoldaki benzin istasyonu' olarak tanımladı. B u nitelikteki konaklama alanlarının mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

'KIŞI TÜRKİYE'DE GEÇİRMİŞ'

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin ile uzman halkacılar Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen ve Orman Bakanlığı uzmanı Burak Tatar, Çıvgın'ın göç rotasını yüzde yüz bilmenin zor olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, Köstence'de geçit sırasında yakalanıp halkalanan Çıvgın'ın kışı Türkiye'de, yüksek olasılıkla da Eymir Gölü civarında geçirdiğini anlattı. Uzmanlar, Eymir Gölü'nün, bin kilometreyi bulan göç yolculuğunda önemli bir ara durak olduğunun altını çizerek, gölü kuşlar için 'otoyoldaki benzin istasyonu' olarak tanımladı.

'KARATAVUK 9 YILDIR EYMİR'DE YAŞIYORMUŞ'

İlkbahar dönemi çalışmalarının en önemli kayıtlarından bir diğeri de Karatavuk (Turdus merula) oldu. 4 Nisan 2011'de Eymir Gölü'ndeki çalışmalar sırasında halkalanan Karatavuk, yeniden belirdi. Bu kaydın, yerli türler arasında yer alan ve Nisan 2011'de halkalandığında bir yaşına yakın olduğu belirlenen Karatavuk'un en az 9 yaşında olduğunu ve en az 9 yıldır Eymir Gölü civarında yaşadığını ortaya koydu.

'32 FARKLI TÜR BELİRLENDİ'

2019'un İlkbahar döneminde çalışmalarına başlayan İstasyon'da, son 20 günde 32 farklı türden 350'den fazla kuş halkalandı. İstasyon, yeni dönem çalışmalarında kuşlardan alınan örneklerle moleküler araştırmalar için de bir merkez haline geldi. Eymir Kuş Halkalama İstasyonu'nda 7 Nisan'- dan bu yana süren çalışmalarla ilk kez halkalanan türler arasında İbibik, Sığırcık, Çıtkuşu, Florya, Kırlangıç, Sutavuğu ve Kara Sinekkapan da yer aldı. Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle aktif hale getirilen istasyonda çalışmalara birçok üniversiteden öğrenciler de gönüllü olarak destek sağlıyor.

Editör: Haber Merkezi