Nallıhan Kuş Cenneti 5'inci Foto Safari Fotoğraf Yarışması'nda dereceye giren fotoğraflar yarın Kentpark Alışveriş Merkezinde sergilenecek ve en iyi fotoğrafların sahipleri ödüllerini alacak. Nallıhan Belediyesi, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV), ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'ın yürüttüğü Başkent Ankara Meclisi iş birliği ile 9-10 Haziran tarihinde düzenlenen 'Nallıhan Kuş Cenneti 5'inci Foto Safari Yarışması'nda dereceye giren fotoğrafların sergi açılışı ve ödül töreni yarın saat 14.00'da Kentpark Alışveriş Merkezi'nde yapılacak.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULACAK

5.Foto Safari Yarışması'nda 148 fotoğrafçının çektiği 378 fotoğraf, 9 kişiden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilmiş ve dereceye giren fotoğraflar belirlenmişti. Birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL, mansiyon ödülünü kazananlara ise bin TL verilecek. Foto safari yarışmasında 50'ye yakın fotoğrafta sergilenmeye değer görüldü. Başkent Ankara Meclisi Ayhan Sümer Kültür ve Sanat Merkezinde toplanan, alanında uzman 9 kişiden oluşan seçici kurul, 148 fotoğrafçının katıldığı foto safaride çekilen 378 fotoğraf arasından dereceye girenleri 10 saatlik bir değerlendirme sonrası belirlemişti.

BİRİNCİLİK VE İKİNCİLİK ÖDÜLÜ MURAT DEMİRTAŞ'A

Türkiye'nin her yerinden katılımın gerçekleştiği yarışmada toplam 50 fotoğraftan 8'ine birincilik, ikincilik, üçüncülük ve 5 mansiyon ödülü verildi. Birincilik ödülüne 'İbibik Kuşu' fotoğrafıyla Ankara'dan Murat Demirtaş layık görüldü. İkincilik ödülünü 'İspinoz kuşu' fotoğrafıyla yine Murat Demirtaş alırken, üçüncülük ödülü ise tepeler ve Samanyolu fotoğrafıyla Ramiz Aksoy'un oldu. Mansiyon ödüllerine ise Filiz Köprülü, Mert Yaldız, Murat Demirtaş (2), Ümmü Kandilcioğlu layık görüldü.

AMAÇ DOĞAL HAYATI KORUMAK

Yarışmanın Koordinatörlüğünü yapan Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Ankara'ya 130 km uzaklıkta bulunan ve eşsiz bir peyzaj güzelliği sunan Nallıhan Kuş Cenneti'nin 200'den fazla türde binlerce kuşa ev sahipliği yaptığını belirtti. Ceylan, Nallıhan Kuş Cenneti'ni korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla düzenlenen 'Nallıhan Kuş Cenneti 5. Foto Safari Yarışması' sergi açılışı ve ödül törenine Ankaralıları davet etti. Ankara şehir merkezine 130 kilometre uzaklıkta, tarihi ipek yolu üzerinde, Sakarya Nehri havzasında bulunan ve 1993 yılında koruma altına alınan Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan Davutoğlan Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Bölge, geçiş yapan, kışlayan ve üreyen olmak üzere, binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Saha sulak,çamur düzlükleri,ağaçlık,bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosistemlere sahip olmasından dolayı, farklı türlerin beslenip barınmasına imkan veriyor.

KARA LEYLEK'İN SOYU TEHLİKE ALTINDA

Soyu tehlike altında olan 'Kara Leylek' Türkiye'de en çok Nallıhan Kuş Cenneti'nde görülüyor. Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gökkuzgun gibi türler, en çok rastlanan kuşlar arasında yer alıyor. Nesli tehlikede bulunan; küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan gibi kuş türleri de burada görülüyor. Gökdoğan'ın Türkiye'de 30 üreme yerinden biri de burada bulunuyor. Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜKÇEV) düzenlemesi ve Nallıhan Kaymakamlığı, Nallıhan Belediyesi, Nallıhan Vakfı katkıları ile Başkent Ankara Meclisi Derneği koordinasyonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü destekleri ile gerçekleştiriliyor. Nallıhan Kuş Cenneti 5'inci Foto Safari Fotoğraf Yarışması'nın amacı Nallıhan Kuş Cenneti'ni içinde barındıran havza ve Kız Tepesi'ni, fauna ve florası ile jeolojik yapısını, tarım ve insan kaynaklarını görüntüleyerek yaban hayatını, doğal varlıklarını ve peyzaj güzelliklerini tanıtmak.

Editör: Haber Merkezi