İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Depremi İlk Gözlem Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Ön Rapor, 2 Kasım 2020 tarihinde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve beraberindeki heyetin katılımıyla İzmir'de kamuoyu ile paylaşıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, İzmir halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra Birlik değerlendirmelerini aktardı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise şöyle konuştu: 'Depreme hazırlıklı olmamız gerekirken, her deprem sonrasında büyük acılarla büyük maddi kayıplarla karşı karşıya geliyoruz. Deneyimlerimizden, yaşadıklarımızdan, hepimizin içerisinde bulunduğu yapıların depreme güvenlikli olup olmadığını bilmiyoruz çünkü depreme karşı hazırlıklı olmak sağlıklı güvenlikli yapılarda yaşamak ve bireysel olanaklarımızla alacağımız önlemlerle sınırlı değildir. Depremin yol açtığı hasarı zararı en aza indirgemenin yolu bilimsel teknik gerekliliklerin tüm kriterlerini harfiyen yerine getirmekle mümkündür. Deprem bir doğa olayı. Bir doğa olayını engelleyemeyiz ama gerekli önlemleri alırsak vereceği zararı vereceği hasarları yaratacağı rant kayıplarını en aza indirgeyebiliriz. Deprem ve benzeri afetlerin açacağı zararları en aza indirgemenin bir tek yolu vardır. Yer seçiminden başlayarak, içinde yaşadığımız binaların hasarların inşa ve denetim süreçlerinde kamusal denetimin mutlaka sağlanılması deprem öncesi deprem esnası ve sonrası yapılacakların planlanması ve bu planların gereklerinin harfiyen yerine getirilmesidir. Sağlıklı güvenlikli yapılarda yaşam hakkı en temel insan haklarından birisidir. Bu nedenle deprem ve benzeri afetlerin yol açacağı zararları hasarları en aza indirmek devletin asli görevlerinden birisidir. Deprem ve benzer afetleri en aza indirmek için biraz önce saydığım halkanın bir bütün olarak gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Deprem öncesi deprem esnası ve sonrası yapılacaklardan herhangi birisinde bir aksaklık olması bu tür acı sonuçların yaşanmasının temel nedenidir. Deprem ve benzeri afetlere hazırlık, bir devlet politikasının kararlı bir şekilde uygulanacak devlet politikasını zorunlu kılmaktadır.'

KAMUCU ANLAYIŞ GEREKLİ

Deprem için gerekli yasal çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Koramaz, şunları söyledi: 'Yaşanan depremle ilgili biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Yapı denetim sisteminin ranta dayalı bir sistemden kamucu anlayışa dönüştürülmesini istiyoruz. Bunun için de gereken her şeyi yapmaya hazırız. Hiçbir şey insan sağlığından insan hayatından daha önemli değildir.' Koramaz'ın konuşmasının ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu adına İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Ulutaş raporun sunumunu gerçekleştirdi. Ulutaş, yaşanan depremde ölenlere baş sağlığı ve yaralananlara acil şifalar dileyerek sözlerine başladı. Ulutaş, genel olarak depremle ilgili bilgi verirken şu ifadelerde bulundu: 'Bölgede yapılan gözlemlerde, birçok binada ağır hasar olduğu, bir kısmında ise hasarların taşıyıcı olmayan elemanlarda olduğu fakat yapısal elemanların sorunlu olmadığı görülmüştür. Fakat vatandaşların mağduriyetlerinin en aza indirilmesi için detaylı hasar tespit çalışmalarına başlanmalıdır. Nitekim sürecin uzaması hem hırsızlık hem de çeşitli sosyal problemler yaratmakta, bir yandan da insanların güvensiz binalara girmesine neden olmaktadır. Sahada ağır hasar gören bazı binaların dış cephesinde mantolama olduğu tespit edilmiş ve hasarın dış cepheden gözlenemediği görülmüştür. İç mekanlarda ise kaplamalar ve yer yer asma tavan/alçıpan nedeniyle taşıyıcı sistem gözlenememektedir. Hasar tespiti için görevlendirilecek kadrolara bu kaplama ve örtüleri açabilecek ekipman verilmelidir. Unutulmamalıdır ki can kayıplarının artmaması için tespitler titizlikle gerçekleştirilmelidir. Bunun yanında hasar tespit çalışmalarında öncelikli bölgede olmayıp hasar almış binalar için bir ihbar hattı oluşturulması önemlidir.' Rapordaki önerileri de paylaşan Ulutaş, 'Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmelidir. İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir. Mevcut yapı denetim sistemi, zeminle ilgili mühendislik çalışmalarının arazi denetimlerini kapsamalıdır. 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konulan 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı' geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Başta Hastaneler, Okullar ve Kamu binaları olmak üzere kentimizdeki tüm kaçak, imara aykırı ve deprem riski içeren yapıları tespit etmek için il genelinde bir envanter çalışması yapılmalıdır. İzmir Deprem Master Planı yenilenmelidir. Tüm paydaşlarla birlikte il genelinde öncelikli risk grubunda yer alan yapıları belirleyerek, bu yapıların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması sağlanmalıdır. Yapı tasarım, üretim ve denetim süreçlerinde TMMOB'a bağlı meslek odalarını devre dışı bırakan uygulamalara son verilmelidir.' diye konuştu.

Rapor sunumu yıkım yaşanan ve hasar oluşan yapılardan çekilen fotoğrafların paylaşılması ile son buldu. Basın toplantısına; TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı Selçuk Uluata, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu sekreter üyesi Özer Akkuş, İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Levent Darı, Makina Mühendisleri Odası yönetim kurulu başkanı Yunus Yener, Jeoloji Mühendisleri Odası yönetim kurulu başkanı Hüseyin Alan, İçmimarlar Odası yönetim kurulu başkanı Emrah Kaymak, Bilgisayar Mühendisleri Odası yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Atasoy, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası yönetim kurulu başkanı Ali İpek, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu başkanı Bülent Pala, Şehir Plancıları Odası yönetim kurulu II. Başkanı Dilek Karabulut, Mimarlar Odası yönetim kurulu üyesi Sinan Tütüncü, Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, TMMOB İzmir İKK sekreteri Aykut Akdemir, İzmir İKK bileşenleri, Odaların şube başkanları ve üyeler katıldı.

Editör: Haber Merkezi