Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda  'Türkiye Yüzyılı Çevre Projeleri Medya Buluşması' bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan bakan Özhaseki, bu yıl içerisinde hayata geçirecekleri 100 halk plajı, Mapa Şamandıra ve depozito sistemiyle ilgili 3 yeni projeyi hayata geçireceklerini söyleyerek projeler hakkında bilgi verdi.
Whatsapp Image 2024 06 28 At 13.42.17 (2)
100 YENİ HALK PLAJI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki üç çevre projesinin hayata geçirildiğini belirterek ilk  projenin  'Denizler Halkındır'  projesi olduğunu söyledi. Türkiye'de 28 ilde  kıyı şeridi bulunduğunu hatırlatan Özhaseki, 100 kadar halk plajı açacakları müjdesini verdi. Ayrıca Çevre ve Deniz WhatsApp ihbar hattı kurduklarını ifade etti.

Whatsapp Image 2024 06 28 At 13.42.17

MAPA ŞAMANDIRA PROJESİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki bir diğer projesinde Mapa Şamandıra olduğunu ifade etti. Projeyle tekne ve yatların deniz kıyılarına vermiş olduğu zararın azaltılıp ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin pilot uygulaması ise Göcek'ten başlayacak. Bakan Özhaseki projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Fethiye Göcekte  805 kilometrelik alanda 20 koyumuzu kontrol altına alacağız. Mobil uygulama hazırladık. Artık yat ve tekneler istedikleri yere kuramayacaklar. Bu projeyle tekne ve yatların denetimlerini sağlarken çevreyi, denizi, ormanları korumuş olacağız."

Whatsapp Image 2024 06 28 At 13.42.17 (1)

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR 
Bakan Özhaseki pilot olarak başlatılan depozito yönetim sisteminin önümüzdeki günlerden itibaren uygulamaya başlayacağını belirtti. Sıfır atık projesini önemsediklerini söyleyen Çevre Bakanı şöyle konuştu: "Vatandaş kaç şişe,cam, pet getirmişse önce kendini tanıtıp makineye atacak. Sonrada E-cüzdan hesabına aktarılacak. Telefon uygulaması olmayan içinde fiş sistemi olacak. Yıllık 20 milyar cam plastik alüminyum içecek ambalajı geri dönüştürülecek. Bu yıl 2 bin, 2025'te 5 bin noktada olacak. 2028'de 30  bin. "

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI