Ekonomi

Cari işlemler 566 milyon dolar fazla verdi

Türkiye'nin cari işlemler hesabında temmuzda 566 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 4 milyar 879 milyon dolarlık fazla oluştu.

Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi. TCMB tarafından yapılan açıklamada; “Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.879 milyon dolar fazla vermiştir” denildi.

Temmuz ayı cari işlemler hesabına ilişkin verileri açıklayan Merkez Bankası, şunları kaydetti:

“Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.879 milyon dolar fazla vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5.102 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6.873 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.601 milyon dolar olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.271 milyon dolar net çıkış ve 66 milyon dolar net giriş kaydetmiştir.”

Finans hesabı

“Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 670 milyon dolar kaydedildiğini belirten Merkez Bankası, “Portföy yatırımları 3.726 milyon dolar tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 2.479 milyon dolar net alış yaptığı görülmektedir” değerlendirmesi yaptı.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili bilgileri de paylaşan Merkez Bankası, “Bankalar 666 milyon dolar, genel hükümet 1.750 milyon dolar, diğer sektörler 1.474 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirmiştir. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.750 milyon dolar net azalış kaydetmiştir. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 326 milyon dolar net artış ve Türk lirası cinsinden 934 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1.260 milyon dolar net artış kaydetmiştir. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 1.693 milyon dolar net kullanım, Genel Hükümet 58 milyon dolar net geri ödeme ve diğer sektörler ise 82 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 5.366 milyon dolar net artış olmuştur."