Tıp dilinde 'septisemi' 'sepsis' terimleriyle anlatılan durum halk arasında kan zehirlenmesi denen durumdur. Vücudun bir enfeksiyona verdiği en ağır tepkidir. Enfeksiyon bir hastalık etkenininvücuda girerek üremesidir. Sonuçta hastalık belirtileri gelişecek olursa enfeksiyon durumu 'enfeksiyon' hastalığına dönüşmüş olur. Sepsis yaşamı tehdit eden ağır bir sorundur. Zamanında ve uygun biçimde müdahale edilmezse hızla doku yıkımı, organ yetmezliği ve ölüme yol açar. Sepsisin gelişmesi için vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyon bulunması gerekir. Deride, akciğer, idrar yolları dahil herhangi bir yerde bulunan enfeksiyon koşullar gerçekleştiğinde bir dizi zincir tepkilerle sepsise dönüşür. Daha öncede belirttiğimiz gibi enfeksiyon etken vücuda girerek çoğalmasıyla başlar. Enfeksiyonlara etkin biçimde müdahale edildiğinde sorun ortadan kalkar. Eğer uygun biçimde ve doğru müdahale edilmeyecek olursa sepsis gelişebilir.

En sık sepsise yol açan enfeksiyon bölgeleri akciğerler, böbrekler, deri ve bağırsaklardır. Sepsise en sık yol açan etkenler ise stafilokoklar, E.coli, bazı streptokok türleri olarak sıralanabilir. Ancak sepsis herkes için söz konusu olabileceği gibi burada sayılmayan birçok etken de sepsise neden olabilir. Yüksek sepsis riski taşıyanlar şöyle sıralanabilir:

-65 yaş üzerindeki yetişkinler

-Şeker hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı ya da kanser gibi süreğen bir sağlık sorunu olan kişiler

-Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar

-Bir yaşından küçük çocuklar

Sepsisin tek bir belirti ile tanımlanması mümkün değildir. Bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, ateş, titreme, üşüme hissi, ileri derecede ağrı ve bitkinlik, terleme, kalp atımlarındahızlanma gibi birçok belirti bir arada bulunabilir. Bu belirtiler birçok hastalığın ileri evresinde de görülebilecekbelirtiler olduğundan tek bir sağlık sorununa özgül belirtiler olarak sayılmaz ve nedenin doğru olarak belirlenmesi için hekim değerlendirmesi gerekir. Bu nedenle ileri derecede bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, kalp atımlarında hızlanma gibi durumların eşlik ettiği ateşli durumlarda bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.Sepsis çok önemlibir tıbbi acil durumdur.

Hijyen, uygun yara bakımı, hekimönerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması, vücutta herhangi bir enfeksiyonolduğunda durum giderek ağırlaşırsa bir sağlık kurumunun acil servisine başvurmalıdır. Doğru el yıkama alışkanlığı bizi birçok sağlık sorunundan koruyan önemli bir hijyen davranışıdır.