Daha öncede tanımladığımız gibi Sağlık riski bir sağlık sorununa uğrayabilme olasılığıdır. Yani hastalık ya da olumsuz bir duruma düşme, zarar görme, hırpalanma olasılığıdır.

İnsan sağlığı açısından risk bir çevresel etken ya da etken grubunun etkilenimine bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz etki olasılığıdır. Bir olayın istenilmeyen sonuçlarının potansiyel gerçekleşmesi olarak ta tanımlanabilir. Olayın olma olasılığı ve sonucun boyutu risk terimiyle kapsanmaktadır.

Hunter ve arkadaşları riski iki boyutlu modelde incelediklerinde yüksek olasılıklı ve yüksek şiddetteki risklerin acil eylem gerektirdiğini, düşük olasılıklı ve düşük şiddettekiler için zaman olabileceğini belirtirler.

İnsan sağlığı ile ilgili riskler 'çevresel risk değerlendirmesi'; doğal ya da yapay ekosistemler, doğal yaşam türleri ve varlıkları tehlikeye düşen türlerle ilgili olan ise 'ekolojisel risk değerlendirmesi' olarak tanımlanmaktadır. Gerek resmi kurumlar gerekse toplum bireyleri ekosistemlerin sağlık ve iyiliğinin sürdürülmesinin belirleyici olduğunu yeni kavramaya başlamışlardır.

Risk, söz konusu olan zarar (son nokta), ilgili doz cevap eğrileri, insan etkileniminin boyutu ve etkilenim süresinin fonksiyonudur.

Epidemiyolojik risk tanımları genel tanımlardan farklıdır. Bu açıdan bazı tanımları sıralamamız yaralı olabilir:

Mutlak risk:

Belirli bir zamanda belirli büyüklükteki i bir toplumda yeni vakaların sayısı, insidans olarak belirtilir.

Atfedilen risk(nitelendirilebilen, vasıflandırılabilen risk):

Belirli bir risk etmenine bağlı hastalık vakalarının oranıdır.

Göreceli risk:

Olası risk etmeniyle etkilenimi olan toplum bireyleriyle etkilenimi olmayanlarda görülen hastalık insidanslarının oranı

Eşitsizlik oranı:

Hasta birinin etkenle karşılaşmış olma olasılığı ile kontrolün aynı etkenle karşılaşmış olma olasılığının oranı. Vaka kontrol çalışmalarında göreceli riskin tahmin edilmesini sağlar.

Risk değerlendirmeleri kamu politikalarının belirlenmesinde nesnel bilgi sağlamaya yönelik olarak yapılmaktadır. Risk değerlendirmesi bilimsel bir çalışmadır.

Risk yönetimi ise toplumun riskleri kaldırmaya yönelik olarak yaptığı eylemleri tanımlar. Risk yönetimi insan değerlerini ve bütçe olanaklarını göz önüne alır. Hangi risk değerlendirmelerinin yapılacağına, bunların nasıl kullanılacağına karar verir. Ancak bu kararı verdiren etmenler risk değerlendirme yöntem ve sonuçlarını etkilememelidir.