Karın gurultusu doğal bir durumdur ve herkeste vardır. Ancak bazı kişilerde çok aşırı ve hatta ağrılı olabilir. Mide ve bağırsaklardan kaynaklanan seslerdir.

Aşırı karın gurultusu tıp dilinde barborigmus denen durumdur. Sindirim sistemi içeriğinin bağırsaklarda ilerlemesi sırasında adeta motor gürültüsünü andıran seslerin oluşmasıdır. Bu sesler sadece hekimin stetoskopla duyabileceği düzeyden tüm çevredekilerin kolayda duyabileceği düzeye kadar değişebilir. Ruhsal sorunlara ve toplumdan yalıtılmaya kadar varan sorunlara yol açabilecek düzeyde olan vakalar da görülmektedir.

Sindirim sistemindeki ya da bağırsaklardaki sindirimi tamamlanmamış karbonhidratlara bağlı seslerdir. Sindirim sistemi bu karbonhidratları parçalarken çok miktarda gaz oluşur. Bu gazlar karın gurultusuna, sıkıntı ve rahatsızlıklara yol açar. Bazı kişilerde aşırı gaz çıması da söz konusu olabilir. Bütün bunların nedeni aynıdır. Gazın oluşumunda ve karın gurultusunda diyetin karbonhidrat ağırlıklı olması çok etkilidir.

Yüksek protein, yüksek yağ, düşük şekerli yiyenlerde beslenenlerde bu durum söz konusu olmaz.

Tatlı meyvelerde bulunan früktoz ve çay şekeri bu durumun görülme sıklığını artmasında etkilidir. Gaz oluşumunun en önemli nedenlerinden biri dengesiz ve tek yönlü beslenmedir. Kimi zaman ayaküstü atıştırmalıklar bütün sindirim sistemi sorunlarının yanı sıra bağırsak gaz oluşumunu da artırmaktadır.

Bu durumu artıran başlıca nedenler şunlardır:

Fasulye ve baklagiller:

Bu grup en çok gaz yapan yiyecekler arasında sayılmaktadır. Diyetten çekildiklerinde bağırsak gazlarının oluşumu azalmaktadır.

Yüksek lifli yiyecekler:

Buğday, yulaf ve diğer tahıllar karın gurultusunu en çok artıran etkenler arasındadır. Sindirimleri sonrası çok fazla gaz ve bağırsak gurultusu ortaya çıkar.

Früktoz ve şeker:

Meyvelerde bulunan früktoz şeker kadar gaz oluşumuna yol açar. Aşırı bağırsak gurultusu yakınmalarında şeker oranı yüksek elma, portakal, üzüm vb. meyveler azaltılmalıdır.

Süt:

Bazı kişilerde süt ve süt ürünleri de bu duruma yol açabilmektedir. Bazı kişilerde süt ve süt ürünlerinin azaltılması da bağırsaklarda gaz oluşumu ve yüksek gurultunun azalmasına katkı yapabilmektedir.

Yetersiz sindirme

Mide ve sindirim sisteminin diğer bölümlerinde sindirim işlevlerinin bozulması ve etkinliğinin azalması da gaz oluşumunu artırır. Bu gibi durumlarda sindirim etkinliği de değerlendirilmelidir.